Makron jasan: Priština odgovorna za nemire

31.05.2023

12:50

0

U pokušaju da razbiju mirne demonstracije, došlo do sukoba Srba i pripadnika KFOR i tzv. kosovske policije

Makron jasan: Priština odgovorna za nemire
Emanuel Makron - Copyright Yoan Valat, Pool via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Bratislavi da Priština snosi odgovornost za nemire na severu KiM i izrazio nadu da će se kasnije ove nedelje sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i liderima Beograda i Prištine.

Makron je na konferenciji za novinare u Bratislavi, gde se održava bezbednosni forum "Globsec 2023", rekao da vlasti u Prištini snose odgovornost za nemire koji su, kako je primetio, naglo porasli otkako su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u opštinama na severu KiM, u kojima većinu čine Srbe.

On je dodao da se nada da će se kasnije ove nedelje sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i "liderima Beograda i Prištine", prenosi Rojters.

Podsetimo, Srbi treći dan protestuju u opštinama gde su na izborima koje su bojkotovali sa nekoliko stotina glasova izabrani albanski gradonačelnici pokušali da uđu u kancelarije. Dok su Srbi mirno protestovali, sedeći na kolovozu, pripadnici tzv. kosovske policije i KFOR-a pokušali su da razbiju demonstracije i u tim sukobima povređeno je više od 50 Srba, od kojih troje teže i više desetina vojnika KFOR-a. Četvorica Srba su uhapšena, a dvojica su u međuvremenu puštena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike