Izrečena pravosnažna presuda nekadašnjim čelnicima DB: Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

31.05.2023

12:20

0

Ovaj slučaj predstavlja poslednji predmet MKSJ-a. Istovremeno, to je najduži sudski proces u istoriji ovog suda. Trajao je pune dve decenije

Izrečena pravosnažna presuda nekadašnjim čelnicima DB: Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora
Copyright AP/Martijn Beekman/Michael Kooren

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu (Mehanizam) izrekao je pravosnažnu presudu nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću povodom optužbi da su pomagali i podržavali izvršenje ratnih zločina u Bosanskom Šamcu. 

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili su po 15 godina zatvora.

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina

Ovaj slučaj je pokrenut pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a Žalbeno veće MKSJ-a naložilo je potpuno novo suđenje.

Predmet je nastavljen u nadležnosti Mehanizma koji je izrekao prvostepene presude 6. avgusta 2021. godine.

U žalbenom veću na mestu predsedavajućeg sudije bila je Grasijela Gati Santana, predsednica Mehanizma. 

Žalbe na presudu su uložili su u i tužilaštvo Mehanizma i odbrana.

AP/Michael Kooren
Jovica Stanišić

 

Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Sud je u junu 2021. godine izrekao drugu prvostepenu presudu, koja im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća, znali da su učesnici u UZP-u delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja - ubistva.

Ponovljeno suđenje pred Mehanizmom završeno je 30. juna 2021, nakon čega je doneta pismena prvostepena presuda 6. avgusta iste godine, a rasprava po žalbama 24. i 25. januara 2023. označila je kraj predžalbene faze ovog predmeta, koji je počeo u septembru 2021. 

AP/Martijn Beekman
Franko Simatović

 

Ovaj slučaj predstavlja poslednji predmet MKSJ-a. Istovremeno, to je najduži sudski proces u istoriji ovog suda. Trajao je pune dve decenije.

Stanisić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamenik.

Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike