Izrečena presuda Stanišiću i Simatoviću: 12 godina zatvora u ponovljenom suđenju

30.06.2021

13:45 >> 16:22

0

Ovo će biti druga prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću, jer je prva, kojom su bili oslobođeni svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca

Izrečena presuda Stanišiću i Simatoviću: 12 godina zatvora u ponovljenom suđenju
Copyright Piroschka van de Wouw/Pool via AP

Mehanizam za međunarodne krivične sudove danas izriče prvostepenu presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženima za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj između 1991. i 1995. godine.

Ovo je druga prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću, jer je prva, kojom su bili oslobođeni svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca.

Stanišić i Simatović , koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, vraćeni su 24. juna u pritvorsku jedinicu u Hagu kako bi mogli da prisustvuju izricanju presude.

 

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 12 godina zatvora u ponovljenom suđenju pred Mehanizmom krivičnih sudova u Hagu.

Proglašeni su krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Stanišić i Simatović će ostati u pritvoru Mehanizma dok se ne organizuje njihov prebacivanje na mesto gde će je izdržavati, reka je predsednik sudskog veća sudija Barton Hol sa Bahama, u kojem su i sudije Džozef Masanče iz Tanzanije i Seon Ki Park iz Južne Koreje.

Oni su, kako je rekao sudija predsedavajući, znali da su učesnici u UZP delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesprskog stanvništva.

– Pošto je razmotrilo sve izvedene dokaze, pretresno veće nije utvrdilo da je jedini razumni zaključak koji se može izvesti, taj da su Stanišić i Simatović delili nameru da doprinesu ostvarenju zajedničke zlocicnačke svrhe, shodno tome, iz razloga obrazloženih u presudi, tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da su optuženi učestvovali u UZP-u – decidan je bio sudija Hol.

Međutim, kako je dodao, veće se uverulo da su optuženi pružali praktičnu pomoć, što je imalo značajan uticaj na izvršenje krivičnih dela ubistva, prisilnog premeštanja i progona počinjeh u Bosnaskom Šamcu, kao i da su njihove radnje pomogle u izvršenju tih krivičnih dela.

– Shodno tome, veće je konstatovalo da su odgovorni za pomaganje i podržavanje krivičnih dela u Bosanskom Šancu – ubistva, deportacije, prisilno premeštanje i progone, ali da nisu odogovoni za planiranje, naređivanje, ili pomaganje i podržavanje bilo kog drugog krivičnog dela iz optužnice – napomeuno je sudija.

Naglasio je da su proglaseni krivim za pomaganje po tačkama 1 do 5 optužnice i dodao da će im se u kaznu uračunati vreme koje su proveli u pritvoru.

Na današnju presudu pravo žalbe imaju obe strane. U kaznu će biti uračunato vreme provedeno u pritvoru.

U završnoj reči haško tužilaštvo je tražilo da im sud izrekne kazne doživotnog zatvora, a odbrana je ponovo tražila oslobađanje.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike