Od semene tečnosti bikova do prskanja komaraca sa Devičanskih ostrva: Pajtićevo neosuđivanje silovanja je još jedan u nizu njegovih skandala

17.03.2023

20:00

0

Autor: 24sedam

Od sumnjivih presipanja novca iz budžeta u privatna preduzeća, davanja subvencija i preduzeća u stečaju - lista je podugačka, a rezultat je uvek bio isti - šteta na račun građana, dobit na račun Pajtića

Od semene tečnosti bikova do prskanja komaraca sa Devičanskih ostrva: Pajtićevo neosuđivanje silovanja je još jedan u nizu njegovih skandala
press_elections_2016_24042016_038 - Copyright ATAImages/ A.A.

Okretanje glave Bojana Pajtića na optužbe njegovog stranačkog kolege i bliskog saradnika Srđana Egića kom se na teret stavlja silovanje devojke (21) iz Kule u fokusu su javnosti, jer nekada vrlo aktivan u kritici i komentarisanju dešavanja u zemlji, bivši predsednik Vlade Vojvodine sada je zanemeo.

Prošlo je devet dana od tog događaja, a Pajtić se nije oglasio niti na bilo koji drugi način osudio hapšenje Egića, sa kojim je godinama blisko sarađivao, a u jednom trenutku ga postavio i na mesto direktora Dečjeg sela “Dr Milorad Pavlović”.

Međutim, to je samo je jedan u nizu sumnjivih poteza

Za ime Bojana Pajtića vezuju se i druge brojne afere i čudni  potezi. Od sumnjivih presipanja novca iz budžeta u privatna preduzeća, davanja subvencija i preduzeća u stečaju - lista je podugačka, a rezultat je uvek bio isti - šteta na račun građana, dobit na račun Pajtića.

"Sumnjive subvencije na štetu budžeta AP Vojvodine"

Da bi mogli da spovedu svoje prevare u delo smislili su da korisnici subvencija koje su dodeljivane dugove mogu da vrate isporukama robe na adrese koje je diktirala vojvođanska Vlada, na predlog Sekretarijata za nauku i razvoj.

A evo kako je to izgledalo na delu.

Subvenciju od najmanje 189.160 evra firma „ATG“ iz Stare Pazove vratila je tako što je za dobijene gotove pare dostavila setove za depilaciju za sedam vojvođanskih srednjih škola i za Narodni univerzitet.

Nikola Novakovic/ATAImages
 

Firme Grou Rasad iz Novog Sada, Bojoni iz Beograda i Planten iz Iriga subvencije Fonda vratile su u naturi – isporukom rasada kupusa, salate, paprike, paradajza, sadnica vinove loze.

Četkice za zube deci ometenoj u razvoju

Firma „Dentosan trade“ iz Novog Sada dobila je najmanje 151.612 evra subvencija za uvođenje pogona nove tehnologije za proizvodnju četki, a dobijeni novac „vratili“ su isporukom 142.927 malih i 106.560 velikih četkica za zube, koje su podeljene deci sa smetnjama u razvoju u Vojvodini.

Nikola Novakovic/ATAImages
 

Kada je dobilo milionske subvencije preduzeće je imalo dvoje zaposlenih, zatim nijednog, a onda je likvidirano.

Nije ovo jedini slučaj kad su se Pajtić i ekipa poigrali sa osobama ometenim u razvoju.

Umesto da vrati 661.303 evra subvencije u novcu, firma „Tehnoeksport“ iz Inđije isporučila je gomilu sifona za sudopere i kilometre plastičnih creva svim vojvođanskim školama za učenike sa smetnjama u razvoju.

Bizarne subvencije - semena tečnost i mrtvački sanduci

Firma „Lučar Holstein Farms“ iz Deronja subvencionisana je sa najmanje 288.939 evra za šest bikova od kojih se dobijao materijal za osemenjivanje rasnih krava.

Slika ekrana/Jutjub/KTV Televizija - Zvanični kanal
 

Firma je isporučila Pokrajini 31.689 dozu semena, što se može utvrditi iz dokumenta IV Vojvodine, ali gde su te doze završile nije objašnjeno čak ni u odgovoru na pitanje koje je postavljeno na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Ova isporuka ne uklapa se ni u jedno pravilo po kome bi trebalo da posluje Fond, a isporuke u robi, umesto vraćanja dugova u novcu, po pravilima Fonda, predviđene su jedino za humanitarne svrhe i za ustanove.

Prskanje komaraca sa Devičanskih ostrva

Bioekološki centar za istraživanje u industrijskoj proizvodnji i zaštitu životne sredine iz Zrenjanina, koji je 100 odsto u vlasništvu firme „Bioinsekt tehnolodžiks“ sa Devičanskih ostrva, dobio je u više navrata subvencije za pogon novih tehnologija.

Od isplaćenih 31 milion dinara, međutim, uspeli su samo da nabave hemikaliju „atraktant“ za suzbijanje larvi komaraca. Iako nije otvorila pogon novih tehnologija, ova firma je 2007. dobila još skoro 44 miliona dinara, a nove zaposlene nije dovela, što je bila ugovorna obaveza.

Kada ni to nije bilo dosta pokrajinskoj administraciji, ovoj firmi prebacili su novih 173,4 miliona dinara 2011. za suzbijanje larvi komaraca u Vojvodini.

Glavna matrica kako se novac građana izvlačio u vreme skoro decenije vođenja Vlade AP Vojvodine pod palicom Bojana Pajtića sve do 2016. godine bio je preko dva fonda – Fonda za razvoj i kapitalna ulaganja i Fonda za subvencionisanje pogona novih tehnologija. U njihovom radu, prema oceni većine stručnjaka, nije bilo nikakve transpartnosti, a poslovi su bili obavijeni velom tajni.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike