Jasan glas građana na KiM: Nikada nećemo sarađivati sa novoizabranim gradonačelnicima!

13.05.2023

17:23

0

Jednostrane odluke koje donose vlasti u Prištini imaju za cilj produbljivanje jaza i stvaranje većeg radikalizma na severu

Jasan glas građana na KiM: Nikada nećemo sarađivati sa novoizabranim gradonačelnicima!
Copyright TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

Novoizabrani gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Erdan Atić, koji je na proteklim izborima dobio samo 564 glasa, verovatno će donositi odluke protiv interesa srpske zajednice, smatra direktor NVO “Centar za zastupanje demokratije” iz tog grada Dušan Radaković, čije stavove dele i stanovnici tog grada koji poručuju da nikada neće sarađivati sa novoizabranim gradonačelnicima. 

Na izborima u četiri opštine na severu KiM održanim 23. aprila a koje su Srbi bojkotovali izašlo je samo 3.47% birača. U Severnoj Mitrovici pobedu je odneo Erdan Atić iz Pokreta Samoopredeljenje. 

Radaković za Tanjug ističe da je skeptičan povodom odluka koje će novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice donositi, navodeći i da se plaši da će možda biti i konflikta.

“Znamo i pretpostavljamo da će svaka odluka koju će doneti biti odluka protiv interesa srpske zajednice na severu. I definitivno odluke koje će možda biti čak i u suprotnosti sa institucijama, sa tzv. kosovskim zakonima, samo da se implementira ono što je strateški cilj vlade”, istakao je Radaković. 

Prema njegovim rečima, svaka odluka koja se donese, donese se na taj način da imamo što veći jaz između zajednica, između Srba i Albanaca. 

24sedam/Goran Sivački
Građani KiM: Nećemo sarađivati sa gradonačelnicima

"Normalizaciji smo teškom mukom svi doprineli i kroz Briselski sporazum, i kroz ranije razgovore.... A sa novim gradonačelnicima, novim skupštinama prevashodno Zvečan, Zubin Potok i Leposavić možemo imati konflikt, možemo imati problem - kaže Radaković.

On ocenjuje da nedostaje jedinstvo u međunarodnoj zajednici i da se proces implementacije izgubio. 

On ukazuje na različite stavove koje su zauzele američka ambasada u Beogradu i u Prištini, kao i saopštenja Kvinte koja su, kako tvrdi, izazvala konfuziju i nejasnoće.  

Radaković smatra da jednostrane odluke koje donose vlasti u Prištini imaju za cilj produbljivanje jaza i stvaranje većeg radikalizma na severu. 

Komentarišući sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Radaković je izneo zapažanje da čak ni međunarodna zajednica ne zna tačno šta bi bilo rešenje situacije. 

“On je sam rekao nama na sastanku da se ne slaže sa odlukom, ali da ne zna kako se može drugačije, na drugačiji način implementirati. Postoje tri mogućnosti. Prva je da se postave gradonačelnici, druga da se postave gradonačelnici i odmah daju ostavke, treća mogućnost je da se odmah organizuje referendum. To su jedine tri stvari koje je on saopštio, da je sa Vjosom Osmani razgovarao o mogućim rešenjima. Šta će od toga biti, ja ne znam“, dodaje on.  

Radaković zaključuje da je situacija na severu Kosova i Metohije veoma osetljiva i da svaka odluka koja se donese treba da bude pažljivo razmotrena kako bi se izbegli konflikti i dalje produbljivanje podele između Srba i Albanaca. 

Takođe, izražava nadu da do nasilja i konflikta, posebno u ove četiri opštine na severu, neće doći. 

Građani Kosovske Mitrovice u izjavama za Tanjug saglasni su da nikada neće sarađivati sa novoizabranim gradonačelnicima. 

„Da sarađujemo sa gradonačelnicima mi koji smo ostali u Mitrovici nećemo nikada. Mi ćemo da tražimo njihova potraživanja, jer mi imamo podršku od Srbije i sve što nam treba oni nam daju, i novac i plate i penzije... Mi ih ne priznajemo, na najkvarniji i nezakoniti način su postali članovi, sa tri ili 13 glasova. To je trebala da bude neka prosta većina, da masovno narod prihvati njih, a mi da ih prihvatimo nećemo nikada“, rekao je jedan građanin. 

Drugi stanovnik Kosovske Mitrovice kaže da saradnje s novim gradonačelnicima neće biti jer nisu prihvatili ni izbore na kojima je glasalo tri odsto građana, od toga srpska zajednica je dala samo 13 glasova. 

"Kako da sarađujemo sa njima, mislim da je besmisleno nastaviti bilo kakvu priču i saradnju sa njima, dok se ne formira Zajednica srpskih opština i organizuju novi izbori gde ćemo naravno glasati svi za naše kandidate“, rekao je taj građanin Tanjugu. 

Atić će položiti zakletvu u petak 19. maja u prostorijama Skupštine opštine Severna Mitrovica. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike