Nedopustivo i sramotno: Policajci na KiM maltretirali predsednika UNS Živojina Rakočevića i pesnika Žarka Milenkovića

12.05.2023

15:17

0

Policajci odbili da se legitimišu i ostave svoj policijski broj

Nedopustivo i sramotno: Policajci na KiM maltretirali predsednika UNS Živojina Rakočevića i pesnika Žarka Milenkovića
Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIć

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je nedopustivo i sramotno maltretiranje kojem su od strane do zuba naoružane tzv. Kosovske policije u Preocu sinoć bili izloženi dugogodišnji novinar i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević i urednik književnih programa Doma kulture „Gračanica“ Žarko Milenković.

Njih je pola sata pre ponoći na kružnom toku u Preocu, nedaleko od Gračanice zaustavila grupa policajaca sa pancirima i oružjem, izvukla ih iz automobila, koji su detaljno pretresali, grubo se prema njima ophodila, udarala ih po nogama, a na pitanje Rakočevića i Milenkovića da li postoji neko u redovima jedinice ko govori srpski jezik, dobili su odgovor na albanskom povišenim i grubim tonom, kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, dodatno su policajci odbili da se legitimišu i ostave svoj policijski broj. 

"Ovo je još jedan primer represije i odmazde koju nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija, a kojeg nisu pošteđeni ni novinari, ni radnici u oblasti kulture. Ovo ničim izazvano maltretiranje po etničkoj osnovi lice je i slika navodne demokratije koja vlada na prostoru Kosova i Metohije, u kojoj su Srbi krivi samim svojim postojanjem i upotrebom svog, maternjeg, srpskog jezika", kazao je on.

Petković je ukazao da iako su se ovim povodom Rakočević i Milenković obratili, kako misiji OEBS, ambasadama SAD i Nemačke na Kosovu i Metohiji, tako i tzv. Policijskom inspektoratu Kosova, nikakav odgovor nisu dobili. 

"Iz svega navedenog evidentno je da na Kosovu i Metohiji diskriminacija zamenjuje zakon, pravo i pravdu kada su Srbi u pitanju i o svim etnički motivisanim incidentima i napadima na Srbe na KiM detaljno ću govoriti i tokom predstojeće runde dijaloga u Briselu", rekao je Petković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike