Simić: Srpski narod je u izuzetno teškoj situaciji - međunarodna zajednica mora da garantuje mir za sve

12.05.2023

14:13

0

"Pozivam sve na skup 26. maja da pokažemo da želimo da živimo u miru i imamo budućnost"

Simić: Srpski narod je u izuzetno teškoj situaciji - međunarodna zajednica mora da garantuje mir za sve
Igor Simić - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da je srpski narod na KiM u izuzetno teškoj situaciji jer su nasilne akcije premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija svakodnevne.


On je za televiziju Pink rekao da se Srbi suočavaju sa snažnim pritiskom Prištine, ali i ćutanjem međunarodne zajednice.

- On očito ima dozvolu da sprovodi te akcije, ali ima i alibi za nasilne akcije protiv golorukog srpskog naroda. A oni koji podržavaju Kurtija podržavaju i opoziciju uSrbiji kako bi se oslabila pozicija pregovaračkog tima. U teškoj i komplikovanoj smo situaciji. Jedini od kojih tražimo pomoć su Vučić i naša država Srbija - rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, najnovija odluka Osnovnog suda u Prištini da se mera kućnog pritvora odredi napadaču na Milan Jovanovića pokazuje u kakvoj su situaciji Srbi.

- To je drugi put u nekoliko meseci da pripadnici policijskih formacija pucaju na Srbe i puštaju se na slobodu - rekao je on.

Na pitanje šta je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao tokom jučerašnjeg sastanka, Simić kaže da je Srpska lista ukazala na situaciju srpskog naroda, kao i da su mu ukazali na to da Kurtijevi specijalci pucaju na Srbe bez odgovornosti i otimaju srpsku zemlju radi izgradnje baza specijalne policije u Zubinom Potoku i Leposaviću.

- Imam utisak da je Lajčak dobro upoznat, ali i da Kurti nije spreman za rešavanje otvorenih pitanja već za silu protiv golorukog naroda. Međnarodna zajednica mora da garantuje mir za sve na ovim prostorima. Najava da će Kurti upadati u opštine na severu izaziva bes i nervozu kod Srba. Mi ćemo se boriti svim legalnim sredstvima za osnovna ljudska prava - rekao je on.

Prema njegovim rečima, Lajčaku su preneli da Kurtijeva najava da će koristiti hrvatski model za status Srba na KiM predstavlja pretnju, s obzirom na akcije "Oluju" i "Bljesak" u kojima je stradao srpski narod.

Na pitanje o izjavi poslanika Demokratske partije Kosova Hisenija Beriše da je tzv. Kosovo spremno za rat, kao i da će se u slučaju sukoba sa Srbijom boriti za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak, Simić kaže da nažalost na tu izjavu nijedan međunarodni predstavnik nije reagovao.

- Kada se preti Srbima nema podrške međunarodne zajednice. Uvek će svaljivati krivicu na Srbe - rekao je Simić.

On je istovremeno pozvao sve Srbe na KiM koji žele da žive u miru da se odgovorno ponašaju u danima koji dolaze.

- Pozivam sve na skup 26. maja, da pokažemo da želimo da živimo u miru i imamo budućnost - rekao je Simić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike