Srpska lista sa zvaničnicima UNMIK-a o represiji Prištine nad Srbima na KiM

13.05.2023

16:47

0

Na sastanku je posebno naglašeno da su Srbi opredeljeni za mir, da je dijalog jedini način za rešavanje svih otvorenih pitanja i da je odgovornost na međunarodnoj zajednici da sačuvaju taj mir i spreče jednostrane poteze Prištine

Srpska lista sa zvaničnicima UNMIK-a o represiji Prištine nad Srbima na KiM
Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Predstavnici Srpske liste ukazali su danas zvaničnicima UN i UNMIK-a na represiju režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima, posebno na severu KiM, kao i realnu opasnost da će se jednostranim potezima Prištine i nasilnim ulaskom u zgrade srpskih opština na severu KiM ugroziti mir na ovim prostorima.

Predstavnici Srpske liste sastali su se danas u Kosovskoj Mitrovici sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroom, šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade i šefom regionalne kancelarije UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici Danilom Rozalesom Dijazom.

Na sastanku je posebno naglašeno da su Srbi opredeljeni za mir, da je dijalog jedini način za rešavanje svih otvorenih pitanja i da je odgovornost na međunarodnoj zajednici da sačuvaju taj mir i spreče jednostrane poteze Prištine, ali da su odlučni da sa svojim sunarodnicima brane pravo na opstanak i ostanak na svojim ognjištima, saopštila je Srpska lista. 

Podsetimo, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u petak da je nedopustivo i sramotno maltretiranje kojem su od strane do zuba naoružane tzv. Kosovske policije u Preocu u četvrtak bili izloženi dugogodišnji novinar i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević i urednik književnih programa Doma kulture „Gračanica“ Žarko Milenković.

Njih je pola sata pre ponoći na kružnom toku u Preocu, nedaleko od Gračanice zaustavila grupa policajaca sa pancirima i oružjem, izvukla ih iz automobila, koji su detaljno pretresali, grubo se prema njima ophodila, udarala ih po nogama, a na pitanje Rakočevića i Milenkovića da li postoji neko u redovima jedinice ko govori srpski jezik, dobili su odgovor na albanskom povišenim i grubim tonom, kazao je Petković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike