Eskobar se upisao u knjigu žalosti u Vašingtonu: Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu

07.05.2023

08:53

0

Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak

Eskobar se upisao u knjigu žalosti u Vašingtonu: Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu
Eskobar se upisuje u knjigu žalosti - Copyright TANJUG/ AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U VAŠINGTONU

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upisao se u Vašingtonu u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Srbije povodom ubistva dece u školi Vladislav Ribnikar, a potom i u dva sela u okolini Mladenovca.

"Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vaš prijatelj, Gabrijel Eskobar", napisao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rečeno je Tanjugu iz ambasade.
Građani ispred zgrade ambasade donose cveće, pale sveće i ostavljaju igračke.

TANJUG/ AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U VAŠINGTONU
Gabrijel Eskobar se upisao u knjigu žalosti povodom tragedije koja je zadesila Srbiju

 

Povodom dve velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi, među kojima je i osmoro đaka iz škole Vladislav Ribnikar, zastave Srbije spuštene su na pola koplja na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujorku, kao i na konzulatima u Njujorku i Čikagu.

U ambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu u petak su otvorene knjige žalosti, u koje su se, kako je rečeno Tanjugu u ambasadi, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasdori Hrvatske i Kipra, kao i predstavnici Kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore...

Među onima koji su se u petak upisali u knjugu žalosti bio je i kongresmen Erik Svolvel.

Upisali su se i Ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugarske, cela diplomatska misija Crne Gore, zamenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske ...

Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak, rečeno je Tanjugu u ambasadi. 

U crkvama SPC širom Sjedinjenih Država, poput Crkve Svetog Luke u Vašingtonu, održani su pomeni za sve žrtve napada u školi Vladislav Ribnikar, dok su u brojnim srpskim svetinjama, kojih je u SAD 136, planirani i za danas. 

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu, dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da danas posle liturgije prisustvju pomenu koji će se služiti za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.

Vladika istočno-američki Irinej uputio je u sredu poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike