Hitna promena zakona o naoružanju! Osim MUP-a, i psiholozi i psihijatri će učestvovati u kontroli: Vučić najavio nove mere

05.05.2023

11:01

0

MUP-u se nalaže da pripremi hitne dopune izmene zakona o municiji kojima bi se pooštrili uslovi nošenja oružja - rekao je predsednik Srbije

Hitna promena zakona o naoružanju! Osim MUP-a, i psiholozi i psihijatri će učestvovati u kontroli: Vučić najavio nove mere
Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade obraćaju se danas povodom terorističkog akta koji se sinoć dogodio kod Mladenovca.

Na početku, predsednik je rekao da drugi put u poslednjih 48 sati moraju da se obrate, a da je svaka reč koju želi da izgovori teška, i suvišna, i nedovoljna, i izjavio je saučešće porodicama nastradalih.

 

 

Potom je najavio nove mere:

- Biće primljeno 1.200 poliacajaca koji će gotovo uvek biti u školama (a uskoro i tokom celog dana i nastave)

- Dodatak prethodno donetim merama, posle pucnjave u školi

- MUP-u se nalaže da pripremi hitne dopune izmene zakona o municiji kojima bi se pooštrili uslovi nošenja oružja

- Šestomesečne i jednogodišnje provere lica koje imaju oružje (tu će, osim nadležnih institucija, biti uključeni i psiholozi i psihijatri)

- 15 godina za one koji neovlašćeno imaju oružje

- Hitna revizija svih do sada izdatih dozvola

- Pooštravanje kazni za nošenje opasnih predmeta, noževa, peroreza, kojima mogu da se nanesu lake i teške telesne povrede

- Nadležni će moći da izdaju zahtev za analizu na psihoaktivne supstance (i lice će imati određeni rok da taj test i uradi)

- Nalaže se Ministarstvu pravde da pooštri kazne za nedozvoljeno, neovlašćeno držanje i promet oružja. Na primer, za kalašnjikov od dve do 12 godina, za bombe i granate do 15 godina zatvora, a da minimalna kazna bude pet godina.

"Teška noć za sve, saučešće porodicama"

- Uz članove porodica ubijene dece i radnika obezbeđenja u OŠ "Vladislav Ribnikar", želim da u svoje i ime Vlade RS izrazim saučešće noćas zločinački ubijenim ljudima na teritoriji Šepšina, Malog Orašja, Dubone, Mladenovca i Smedereva - rekao je Vučić, i dodao da su zajedno objedinjeni u bolu i tuzi.

Kako kaže, ovo je napad na celu našu zemlju!

- Cela nacija to oseća. Ja nisam pobornik teorije zavere, ali ću iz racionalnog ugla reći šta je to što mislimo da moramo da uradimo - rekao je Vučić.

Podsetimo, mladić Uroš Blažić (21) u svom krvavom piru u blizini Mladenovca ubio je osam osoba, a 14 ranio.

Nakon osam sati potrage uhapšen je u Kragujevcu.

On se navodno krio kod ujaka.

Tokom noći uspeo je da otme jednog taksistu i automobil. On ga je vozio od Kragujevca do Vinjišta, prenose mediji, čulo se na licu mesta.

Navodi se da je taksi i taksistu oteo koristeći ručnu bombu koju je imao u rukama i na taj način doveo u ozbiljnu životnu opasnost život taksiste.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike