UŽIVO Treći dan žalosti u Srbiji: Sahranjeno još troje ubijenih u masakru kod Mladenovca, ministar Ružić podneo ostavku (FOTO)

07.05.2023

07:00 >> 22:27

0

Širom Srbije građani pale sveće, polažu cveće i ostavljaju razne predmete uz želju da se tragedije više nigde i nikada ne ponove

UŽIVO Treći dan žalosti u Srbiji: Sahranjeno još troje ubijenih u masakru kod Mladenovca, ministar Ružić podneo ostavku (FOTO)
Copyright Profimedia/Tanjug

U Srbiji je danas treći dan žalosti zbog masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

Juče je bila sahrana četiri učenika i radnika obezbeđenja škole na Vračaru, ali i petorice momaka koji su ubijeni u pucnjavi u Malom Orašju.

Troškove sahrane đaka snosi Grad Beograd.

24sedam prati razvoj događaja uživo

22.24 - Tinejdžeru iz Kruševca posle jezive poruke pretresli stan

Objavu na Instagramu "Ja ću u petak da ponovim masakr", koje je postavio učenik 6. razreda Osnovne škole "Nada Popović" u Kruševcu, rezultat je čiste dečije gluposti, prve su ocene provera na licu mesta.

Policija pretresom stana njegovog oca i majke nije pronašla predmete od značaja za bezbednost.

- Policija je obavila razgovor i sa majkom učenika, a u svetlu poslednjih tragičnih dešavanja u beogradskoj školi, očekuje se da Centar za socijalni rad dostavi izveštaj Višem javnom tužilaštvu - kaže izvor blizak istrazi.

-  Stiče se utisak da je to dečak (13) uradio iz "čiste gluposti".

21.50 - Pretio masakrom, pa pitao policiju što ga hapsi

Muškarac D. J. (41) iz Rume koji je u objavi na jednoj društvenoj mreži pretio da će uzeti pušku i ubiti sve stanovnike Rume, uhapšen je juče, kada je policija je upala u kuću osumnjičenog i brzo ga lišila slobode.

Tom prilikom osumnjičeni muškarac je, kako je večeras izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, zapitao što ga hapše.

- Nemojte mene, što mene, imam astmu - rekao je policiji.

20.47 - Uhapšen muškarac iz Leštana

Pozvao policiju u pomoć da ne bi počinio "masakr kao ovaj što se dogodio".

20.35 - Ispovest doktora koji je bio na licu mesta nakon oba masakra

Doktor Aleksandar Stijačić iz Hitne pomoći doživeo je za dva dana ono što verovatno ni jedan lekar nije, a to je da bude na licu mesta nakon oba masakra koja su ovih dana potresla Srbiju.

20.13 - Vučić o merama države: Od sutra uzimamo nelegalno oružje!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti u Dnevniku na RTSgovorio je o strašnim tragedijama koje su se dogodile u našoj zemlji, ali i o merama koje se moraju preduzeti kako se ovako nešto više ne bi dogodilo.

- Mere su takve da od sutra uzimamo nelegalno oružje. Imate mesec dana da dostavite policiji bez posledica da donesete i ostavite, niko vas ništa neće pitati. Juče smo pronašli u dva šatorska krila u Krnjači 650 komada municije... Ljudi, idite u policijsku stanicu!

Istakao je kako je ovo prvi put da država obavezuje građane da predaju oružje.

19.40 - Parezanović: Nastava će se od sutra odvijati normalno u svim srednjim i osnovnim

Načelnica školske uprave Čačak Slađana Parezanović izjavila je danas da će se od sutra, nastava koja je bila u prekidu da se odvija normalno u svim osnovnim i srednjim školama u Čačku.

"Prema mojim saznanjima iz komunikacija sa sindikatima nastava će se odvijati potpuno normalno u svim školama po nastavnom programu", kazala je Parezanović za Tanjug.

Nastava je bila u prekidu od četvrtka zbog tragičnih događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

19.05 - Kompletan tekst Ružićeve ostavke

Tekst ostavke možete da pročitate OVDE.

 

 

18.36 - Dopis premijerki Brnabić

U dopisu koji je poslao predsednici Vlade, Ružić je još jednom "u neizrecivom bolu izrazio najdublje saučešće najmilijima postradalih", i dodao da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikada ne ponovi.

"Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutešnim roditeljima postradale dece doživotno ću nositi kao pečat na duši", poručio je Ružić u pismu premijerki.

18.31 - Branko Ružić podneo ostavku

Ministar prosvete Branko Ružić podneo je neopozivu ostavku.

Očekuje se saopštenje Ministarstva u kom će se navesti razlozi ovakvog poteza.

Tanjug/Ministarstvo prosvete
Branko Ružić podneo ostavku

17.44 - Nova pretnja

Policija u Beogradu uhapsila je Z. M. (56) iz Leštana koji je  pozvao danas policiju i rekao da će da počini masakr kao ovaj koji se desio.

Interventna jedinica i UKP u saradnji sa PS Grocka lntenzivnim radom locirali su i identifikovali lice koje je pretilo da će počiniti masakr.

17.24 - Sindikat radnika u prosveti Srbije doneo odluku o obustavi štrajka u školama

Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio je danas da je doneo odluku o prekidu štrajka koji su započeli u petak zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.

U saopštenju je navedeno da će svi članovi tog sindikata od sutra, 8. maja održavati nastavu po rasporedu časova u školama redovno.

"Odluku donosimo u najboljoj nameri, kako bismo svojim aktivnostima pomogli u obezbeđivanju sigurnog okruženja za našu decu i zaposlene u ustanovama obrazovanja i vaspitanja", stoji u saopštenju.

Sindikati ističu da od odgovornih u državi traže da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima učine sve kako se ovakva tragedija ne bi ponovila nigde i nikada u našoj državi.

Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio je da u petak stupaju u štrajk, nakon napada u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, gde je ubijeno osam učenika i radnik obezbeđenja.

24sedam/Katarina MIhajlović
 

17.07 - Psihijatar nudi važne savete u narednom periodu

Psihijatar Nevena Čalovska Hercog rekla je danas da je u cilju prevazilaženja tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" važno da deca budu okružena ljudima koji su izvor njihove sigurnosti.

Čalovska Hercog navela je za Tanjug da se svi ljudi razlikuju i da različito reaguju na stres -strahom, ljutnjom, tugom te da ne postoji jedinstveni psihološki obrazac koji će važiti za sve ljude kod prevazilaženja trauma.

"Ne postoji jedinstveni način, bitno je da se obezbedi prisustvo važnih ljudi, naročito je to važno kada govorimo o deci, mladima ili ljudima za koje znamo da su labilniji nego što je uobičajena psihička stabilnost", rekla je Čalovska Hercog.

Istakla je da je za decu koja su preživela tragediju u osnovnoj školi važno da budu okružena ljudima koji su izvor njihove sigurnosti - učiteljima, razrednim starešinama i roditeljima, koji će zajednički pružiti podršku.

16.53 - Incident u Smederevu

Dečak V.S. (2009) iz Smedereva je na Tik-toku objavio video snimak, na kojem se vidi kako drži pištolj. 

Policija je odmah reagovala i obavljen je razgovor sa ocem dečaka.

Nakon toga policajci su obavili pretres porodičnog doma i obavljen je razgovor sa ocem. Utvrđeno je da u kući nema oružja.

16.40 - Zastrašujuća preteća poruka dečaka (13) na Instagramu

Trinaestogodišnji dečak M. M. (13) je 5. maja objavio na svom Instagram profilu krajnje uznemirujuću i preteću poruku. Dečak u njoj najavljuje da će počiniti masakr.

"Ja ću u petak da ponovim ovaj masakr", napisao je dečak na društvenim mrežama.

Dečak je učenik Osnovne škole "Nada Popović" u Kruševcu.

Profimedia
 

16.28 - Osumnjičenom za masovno ubistvo kod Mladenovca i Smedereva određen pritvor do 30 dana

Osumnjičeni za masovno ubistvo u okolini Mladenovca i Smedereva priznao je u subotu izvršenje krivičnih dela, navodeći, između ostalog, da je upotrebom automatske puške i pištolja na tri lokacije, na teritoriji Smedereva i Mladenovca – u Malom Orašju i Duboni, pucao na više osoba koje su se nalazile u grupi, a koja nije poznavao, da bi zaplašio stanovništvo, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Smederevu.

16.07 - Si Đinping uputio pismo saučešća predsedniku Vučiću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo saučešća predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga.

„Šokiran sam vestima o dve uzastopne pucnjave koje su dovele do žrtava u Vašoj zemlji. Želim da u ime Vlade, naroda Kine, kao i u svoje ime, izrazim duboko žaljenje za stradalima, njihovim porodicama uputim iskreno saučešće i poželim brz oporavak povređenima“, navodi se u pismu saučešća predsednika Narodne Republike Kine, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

15.25 - Uhapšen još jedan učenik iz Niša

Kod sebe imao replike dva pištolja, pretio na društvenoj mreži. 

Policija je pretresom stana u kome živi tinejdžer pronašla dve replike pištolja crne boje sa pripadajućim okvirima i kutijama.

Osumnjičeni maloletnik priveden je nadležnom sudiji Višeg suda u Nišu koji mu je odredio pritvor zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

14.57 - Hapšenje u Novom Sadu

U Novom Sadu uhapšen V. V. zbog trgovine eksplozivom i nasilničkog ponašanja

Novosadska policija uhapsila je V. V. (20) lz Beočina, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet eksplozivnih materija i nasilničko ponašanje, rečeno je Tanjugu u novosadskom MUP-u. 

Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati i biće uz krivičnu prijavu priveden nadležnom javnom tužiocu.

14.30 - Direktor OŠ u Omoljici Vladmir Ristić: Ogromna bol mora da napravi promenu

Direktor OŠ "Dositej Obradović" u Omoljici kod Pančeva Vladimir Ristić rekao je da ogroman bol mora da napravi neku promenu u društvu, ali da svi zajedno moramo naći način da nešto promenimo.

"U ovim danima slušali smo decu i pričali, a kako vreme bude prolazilo taj rad sa decom će da da neki smisao, ogromna bol mora da napravi neki promenu. Svi zajedno, kolege, roditelji i deca, zbog kojih smo svi tu, moramo da pronađemo zajednički način da radimo na toj promeni" ocenio je Ristić za Tanjug, razgovarajući o nedavnim pucnjavama u OŠ "Vladimir Ribnikar" u Beogradu i u Mladenovcu. 

14.10 Počela opelo u Mladenovcu 

Opelo u selu Dubona, gde će danas biti sahranjeno troje ubijenih u masakru koji je počinio Uroš B (21), počelo je oko 14 časova, a u i oko crkve nalazi se više stotina meštana i veliki broj policajaca, kolega ubijenog M. P.

14.00 MUP pozvao građane da predaju nelegalno oružje

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane Srbije da od sutra predaju svoje nelegalno oružje mesno nadležnoj policijskoj stanici od sedam do 19 časova i da za to apsolutno nemaju niti krivično-pravno, niti prekršajno-pravnu odgovornost , kao ni obavezu da obrazlažu poreklo tog oružja, izjavila je za Tanjug Biljana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a.

13.30 Poznato kada će đaci OŠ "Vladislav Ribnikar" krenuti na nastavu

AP/Darko Vojinović
 

Direktor školske uprave Beograd Dragan Filipović rekao je danas da, iako je odlučeno da se učenici Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" vraćaju na nastavu u sredu 10. maja, povratak svakog učenika zavisiće od toga kako se budu osećali i dodao da će sve naredne aktivnosti u toj školi biti u potpunosti prilagođene đacima.

13.01 - Uhapšen muškarac iz Boleča: Pretio da će ubiti ljude isto kao što je to uradio U. B. iz Mladenovca 

Beogradska policija trenutno traga za osobom koja se danas javila i rekla da kreće iz Boleča i da će na okretnici u ulici Živka Davidovića pucati u ljude isto kao što je to uradio Uroš Blažić iz Mladenovca!

Policija je ubrzo otkrila sa kog telefona je zvao izvesni Z. M. i on je uhapšen!

12.10 - Važna najava iz MUP-a: Uvode se nove mere u blizini svake škole

Wikipedia
 

Patrole policije od sutra će biti blizu svake škole, izjavio je Danilo Stevandić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

On se najpre dotakao i najvažnije mere, o kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah nakon masakra obavestio javnost:

- Jedna od mera je da se uradi razoružavanje, i da se uputi javni poziv svim licima koja žive na teritorije Republike Srbije, da takvo oružje donesu u najbližu policijsku stanicu. Ministar Gašić je doneo naredbu u toku jučerašnjeg dana, a koja se odnosi na predaju neregistrovanog oružja i municije. I od sutra, do osmog juna mogu da ga predaju u najbližoj policijskoj stanici, bez pravnih posledica - rekao je Stevandić, govoreći o jednoj od mera koja je doneta.

Treba napraviti razliku između legalizacije i predaje oružja, napomenuo je.

11.47- Celo selo u crnini, svi izašli na ulice

Celo selo Dubona kod Mladenovca izašlo na ulice, obučeni u crninu, čak su i deca u crnini. Svi u rukama nose sveće i cveće. Ispred crkve su postavljena 3 postolja, na kojima će biti kovčezi ubijenih - Milana, Kristine i Dalibora.

11.39. - Veliki broj policajaca u Mladenovcu, ispraćaju stradalog kolegu

Veliki broj pripadnika policije danas je u Mladenovac gde će prisustvovati sahrani kolege, policajca Milana P, koga je usmrtio Uroš B. u svom krvavom piru 5. maja. Danas je sahrana i Milanove sestre Kristine i druga Dalibora T.

11.18 - Hirurg KCS Perišić o stanju povređenih kod Smedereva i Mladenovca

Govoreći o stanju povređenih u pucnjavi u okolini Mladenovca i Smedereva, koja se dogodila u toku noći između četvrtka i petka, hirurg Kliničkog centra Smederevo Zlatko Perišić izjavio je da je pacijent sa povredom gluteusa pušten kući.

Ostali povređeni su stabilni, ali su svi životno ugroženi i dalje, dodao je on. Perišić je kazao da je najugroženija devojčica koja je 2005. godište i koja ima povrede jetre, a danas ima intervenciju. Osmoro pacijenata i dalje je zbrinuto u UC, naveo je Perišić.

10.42 - Ministar Ružić položio venac i upisao se u knjigu žalosti 

Tanjug/Ministarstvo prosvete
 

Ministar prosvete Branko Ružić jutros je položio venac i upisao se u knjigu žalosti u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Venac je položio i Emanuel Žiofre šef delegacije Evropske unije u Srbiji i čeka da se upiše u knjigu žalosti.

10.26 - Ministarka Grujičić o stanju ranjenih

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da su dve pacijentkinje povređene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva kritično. 

Preporuke Instituta Batut za postupanje i načine reagovanja na traumatične događaje: Kako da pomognete deci?

Preporučeni načini za suočavanje sa traumatičnim događajem - pokretanje razgovora sa osobom, a ako ona nije spremna ne insistirati, već pokazati zainteresovanost za razgovor kada osoba za to bude spremna.

Potrebno je pitati osobu kako se oseća povodom traumatičnog događaja i dopustiti joj da izrazi svoja osećanja i postavlja pitanja. Ne treba minimizirati problem kao da se ništa nije dogodilo, preporuka je Instituta Batut.

Treba reći da se svi ljudi uplaše kada se nađu u nekoj opasnoj situaciji i da su osećanja kao što su ljutnja, bes, bespomoćnost, tuga, strah, zabrinutost - prirodni.

Osobu koja je doživela traumatično iskustvo ne izlagati medijskom sadržaju o toj temi i ne očekivati da će se osoba koja je doživela traumatično iskustvo brzo prilagoditi novonastaloj situaciji, već pokazati strpljenje.

9.33 - Poštu stradalima odaju i građani u regionu

Poštu stradalima odaju i građani u regionu, a u Crnoj Gori je danas Dan žalosti. Podsetimo, zastave Srbije na institucijama spuštene su na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem pošte nastradalima minutom ćutanja.

8.30 - Danas još tri sahrane

Danas će biti sahranjeno još troje mladih koji su nastradali u pokolju u Duboni.

7.55 -  Devojčica koja je ismevala masakr juče privedena

Devojčica koja je na TikToku snimala sebe, ismevala masakr koji se dogodio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru privedena je juče na informativni razgovor. Budući da je reč o maloletnom licu, protiv roditelja će biti podnesene odgovarajuće prijave, rečeno je u MUP-u Srbije.

7.15 - Završeno veštačenje dečakovog telefona

Dečak K.K. (13) koji je pre dva dana u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio osam svojih vršnjaka i čuvara škole Dragana Vlahovića, a ranio sedam osoba do detalja je isplanirao stravično ubistvo, ali i kako da izbegne zatvor, pokazalo je veštačenje njegovog telefona.

Utvrđeno je, prema pisanju "Blica" da je neposredno pred zločin na internetu pretraživao Krivični zakonik Srbije kako bi istražio da li deca mogu krivično da odgovaraju.

- Na osnovu njegove pretrage se zaključuje da je organizovao napad u školi sada jer je znao da mu je ostalo malo više od dva meseca do 14. rođendana i da mu je toliko vremena ostalo od krivične neodgovornosti ukoliko počini zločin - navodi izvor upoznat sa slučajem.

7.12 - Udruženje "Mame su zakon" poslalo pismo premijerki Ani Brnabić

Udruženje "Mame su zakon" poslalo je otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić u kojoj je iznelo svoj predlog mera podrške u prevenciji nasilja.

U udruženju "Mame su zakon" ističu da su "duboko potrešeni zbog svega što se dogodilo" i da "svesni tuge, bola, straha, potrebe da se društvo suštinski menja, ali i iz osećanja odgovornosti" predlažu "mere podrške našoj deci, roditeljima i čitavom društvu u suzbijanju nasilja".

7.10 - Na obeležavanju Dana Evrope u Baru odata pošta žrtvama u Srbiji

U Baru je danas obeležen Dan Evrope, a na svečanosti je odata pošta žtvama dva tragična događaja u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Evropske kuće, ceremonija je počela minutom ćutanja za ubijene u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i u selima u okolini Mladenovca, a zatim je, u spomen nevino stradalima, crnogorska operska diva Tamara Rađenović otpevala tradicionalnu numeru "Još ne sviće rujna zora".

7.05 - Masakri koji su zavili Srbiju u crno

U roku od dva dana ove nedelje dogodila su se dva masakra zbog kojih je Srbija već danima zavijena u crno. U napadima jednog trinaestogodišnjaka i mladića od 21 godinu, na Vračaru i u Mladenovcu ubijeno je ukupno 17 osoba, a ranjeno još 21. Srbija i dalje pamti jezive masakre koji su se dogodili prethodnih godina - u Jabukovcu, Velikoj Ivanči i Žitištu.

24sedam/Printscreen/Youtube/Facebook
 

7.01 - Država u borbi protiv širenja panike na mrežama, veličanja krvoprolića i pozivanja na nova ubistva

Dva masakra u Srbiji, za manje od nedelju dana, paralisali su od šoka i tuge zemlju i region. Međutim, 17 izgubljenih života, povređena 21 osoba, beskrajan bol porodica i prijatelja, traume preživelih nisu dovoljna opomena nekima, pa se posle ove dve tragedije nižu oni koji po društvenim mrežama veličaju ubice i najavljuju zločine, prete drugima masakrom, ali i onih koji nezakonito drže arsenale oružja!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike