Brnabić: Moramo da nađemo način da iz ovoga izađemo jači

06.05.2023

12:23

0

Prema rečima premijerke, donete su jako dobre mere, koje se, pre svega, odnose na potpuno razoružanje zemlje

Brnabić: Moramo da nađemo način da iz ovoga izađemo jači
Premijerka Srbije Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić izjavila je da je i danas jedan u nizu izuzetno teških dana koji traju od utorka, jer će se obaviti veliki broj sahrana i da moramo da nađemo način da se kao društvo okupimo i iz ovoga izađemo još jači.

Ona je za TV Hepi rekla da to u ovom trenutku izgleda teško zato što smo izgubili decu u školi i da je to prekretnica u celom društvu, pošto je to prvo takvo ubistvo u školi u Srbiji.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

Premijerka je podsetila da su se u Srbiji i ranije dešavala masovna ubistva u Srbiji,  2002. u Leskovcu kada je ubijeno sedmorao ljudi, u Jabukovcu devetoro, a da se to dešava i širom sveta.

Naglasila je da su SAD u 2023. postigli rekord u masovnim pucnjavama jer su imali 189, od čega 19 u školama, a podsetila je i na slučaj Andreas Brejvika u Norveškoj koji je ubio 77 osoba, mahom dece, a da je u Rusiji prošle godine 17 osoba ubijeno u školi, a 21 ranjeno, dok je u Nemačkoj 2002. u školi bivši učenik ubio 16 ljudi.

- Ni u jednom od tih slučajeva, niko nikada u tim zemljama nije iskoristio za politički obračun i napad na državne strukture, predsednika, vlast. To je zaista nezamislivo i neshvatljivo. Opozicija u ovom trenutku ne da vreme ni da se tuguje - rekla je premijerka. 

Prema njenim rečima, donete su jako dobre mere, koje se, pre svega, odnose na potpuno razoružanje zemlje.

Tanjug/Slobodan Miljević
 

- 90 odsto oružja je legalno, ali će biti otkupljeno od ljudi. Izuzetno dobra mera je 1.200 policajaca za škole, što će, sigurna sam, sprečiti i vršnjačko nasilje uz sve ostale mere koje sprovodimo. Smanjivanje krivično-pravne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina i povećano prisustvo organa policije na ulicama, takođe - navela je Brnabićeva.

Dodala je da će te mere dati rezultate, ali da umesto da se okupimo u tuzi i zajedno razgovaramo, nažalost, kako je rekla, određene političke sturkrute su odlučile da to iskoriste za napade na Vučića i političke strukture na vlasti.

Kako je rekla, skandalozno je što je deo opozicije iskoristio tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca da ispolitizuje te događaje radi napada na predsednika Aleksandra Vučića i vlast.

- Taj dan kada je bilo stravična agtragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar", taj dan da iskoristite da to ispolitizujete, to je skandal i ljudski neshvatljivo. Dodatno je poražavajući poziv na proteste dok još trtaje trodnevna žalost. Neko ih je podsetio pa su to prebacili na ponedeljak - rekla je Brnabićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike