Eskobar: Nastavak razgovora o ZSO za dve nedelje na nivou glavnih pregovarača

03.05.2023

16:51

0

"Lopta je sad kod obe strane, da izoštre svoj predlog tako da bude prihvatljiv", rekao je Eskobar

Eskobar: Nastavak razgovora o ZSO za dve nedelje na nivou glavnih pregovarača
Gabrijel Eskobar - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas da će se razgovori o Zajednici srpskih opština nastaviti za dve nedelje na nivou glavnih pregovarača Srbije i Kosova, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja kako ZSO treba da izgleda.

Eskobar je na onlajn pres konferenciji naveo da su na jučerašnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa zvaničnicima EU u Briselu obe strane predstavile svoje predloge nacrta Statuta ZSO.

„Lopta je sad kod obe strane, da izoštre svoj predlog tako da bude prihvatljiv i za drugu stranu i da bude model u skladu sa evropskim okvirima o ovom pitanju i koji će zaštiti prava Srba na Kosovu. Mislim da su obe strane veoma ozbiljne u vezi sa ovim, kao što su i SAD veoma ozbiljne u vezi sa očekivanjima da se oko ovog pitanja postigne napredak. Upravljački tim je na sastanku predstavio nacrt Statuta ZSO, Kurti je izneo svoje principe za ZSO. Oba predloga su ozbiljna i razgovori će biti nastavljeni", rekao je Eskobar.

On je naglasio da su Beograd i Priština prihvatili pravno-obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa i da je na sastanku u Briselu razgovarano o njegovoj implementaciji.

„ZSO je početna tačka te normalizacije, na sastanku su razmatrani važni elementi u vezi sa Zajednicom, sada je na glavnim pregovoaračima da napreduju i dođu do predloga Statuta ZSO prihvatljivog za obe strane. Važno je da ZSO bude platforma za poboljšanje položaja i zaštitu kosovskih Srba i njihovog učešća u političkom životu Kosova“, rekao je Eskobar.

Na pitanje da li je nakon što je Kurti odbio nacrt Statuta ZSO koji je predstavio Upravljački tim, tvrdeći da ne „želi novu Republiku Srpsku na Kosovu“, dijalog zapao u ćorsokak, Eskobar je rekao da su već načinjeni neki pozitivni pomaci u vezi sa ovim pitanjem i da on očekuje da se nastavi u tom pravcu.

„Nema pritiska ni na Srbiju ni na Kosovo da prihvate predlog Statuta ZSO druge strane. Ovo nije situacija u kojoj jedna strana gubi, a druga dobija, ovo je proces koji treba da bude pobednički za obe strane. Obe strane treba ovaj proces da shvate ozbiljno, posebno Kosovo u smislu da bi ZSO trebalo da prođe i kroz odgovarajuću parlamentarnu i zakonsku proceduru, kako bi proces njegovog formiranja bio bespovratan“, naveo je Eskobar.

Model BiH neće biti preslikan

On je rekao da je model primenjen u Bosni i Hercegovini jedinstven primer i da se neće preslikavati na Kosovo.

Kada je reč o rokovima u kojima bi moglo doći do formiranja ZSO, Eskobar je rekao da se nada da bi se to moglo dogoditi do kraja godine.

„Mislim da to nije preuranjeno, lideri se sastaju, diskutuju o pravim pitanjima, postiže se izvestan napredak. Nismo ni očekivali da se na jučerašnjem sastanku slože oko ZSO, ali je važno da je započeta diskusija“, rekao je Eskobar.

On je pozdravio usvajanje Deklaracije o nestalima na sastanku u Briselu i poručio da će ostati angažovan u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, zajedno sa kolegama iz EU.

Američki zvaničnik je na početku pres konferencije izrazio saučešće porodicama stradalih u pucnjavi koja se danas dogodila u školi u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike