Dačić: Brisel potvrdio sve naše strepnje i izjave da Priština ne želi ZSO

02.05.2023

23:10

0

Sada će morati opet da zaustavljaju proces - rekao je Dačić

Dačić: Brisel potvrdio sve naše strepnje i izjave da Priština ne želi ZSO
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras da je poslednja runda dijaloga u Briselu potvrdila sve strepnje Beograda i izjave koje su srpski zvaničnici davali svih ovih godina da Priština apsolutno ne želi da sprovede dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ali ni najnovije sporazume i dogovore, poptut onih iz Ohrida.

Očigledno je da smo došli do momenta kada će to jasno morati da bude vidljivo, rekao je Dačić za RTS i podsetio ''da su svi govorili'' da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ''mora da bude fleksibilan''.

Dačić je podsetio da je kooperativnost Kurtija, koja je bila opravdanje za glasanje za članstvo Kosova u Savetu Evrope, izostala i nalgasio da ga zanima šta će sada biti sa tom procedurom ako Priština kaže da neće da forirma ZSO.

FOTO TANJUG/ MARKO IVAS
 

Ministar je pitao kako će se sada dalje opravdavati potreba da Kosovo postane član SE.

- Sada će morati opet da zaustavljaju proces - rekao je Dačić.

Ministar je podsetio i na reči specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara koji je rekao će ZSO biti sa ili bez Kurtija, ali, kako je doda, to pokazuje sve ono što je govorio predsednik Aleksandar Vučić.

- Sada tumačimo, sve ono što se desilo, trebalo je da bude korak u normalizaciji, a kakvu normalizaciju imamo? Svaki dan imamo neku komplikaciju, Kurti sada pokušava da uvde u vlast izabrane na navodnim izborima na kojima je učestvovalo 13 Srba, da otvori most, pokušaće da skine srpske zastave...to znači da će doći do rata, da li misle da će Srbi to mirno gledati, a čemu to da li je to deo normalizacije - upitao je Dačić i upozorio da je to deo zaoštravanja odnosa.

Podsetio je da je Beogad sve vreme upozoravao međunarodnu zajednicu na Kurtijeve stavove kojim želi da isprovocira Srbe na KiM i da ih otera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike