Petković upozorava: Ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju ZSO i dijaloga

03.05.2023

09:43

0

Autor: I.K.

Očigledno je da je Kurti ovom skandaloznom odlukom prekinuo proces formiranja ZSO

Petković upozorava: Ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju ZSO i dijaloga
Copyright AP Photo/Fred Sierakowski)

Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem upravo je donela jednostranu i protivpravnu odluku da raspusti Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO i predstavio ga juče u Briselu, na šta ni Kurti niti njegov takozvani ministar za lokalnu samoupravu nemaju nikakvo pravo, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Mandat Upravljačkog tima ne završava predstavljanjem Nacrta Statuta ZSO, već Upravljački tim ima važnu ulogu u samom procesu formiranja ZSO, sve do uspostavljanja Zajednice. Očigledno je da je Kurti ovom skandaloznom odlukom prekinuo proces formiranja ZSO samo desetak sati nakon što je posle 10 godina on najzad formalno pokrenut u dijalogu. Sada je valjda svima jasno da Kurti ne želi da formira ZSO i da na svaki način želi da izbegne ovu najvazniju obavezu", rekao je Petković

Prema njegovim rečima, ovakvim iznuđenim potezima Kurti nedvosmisleno pokazuje da ne želi ni mir, ni dijalog, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Bezakonje Aljbina Kurtija pod hitno mora da se zaustavi EU, jer ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju ZSO, pa samim tim i ukidanju procesa dijaloga", poručio je Petković.

Bojazan kako će se dalje razvijati situacija na KiM

Ranije danas Petar Petković izjavio je za RTS da je posle jučerašnje runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu jasno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi formiranje Zajednice srpskih opština ni mir, te da postoji bojazan kako će se dalje razvijati situacija na KiM.

"Nakon jučerašnjeg sastanka i odbijanja Kurtija da razgovara o formiranju ZSO plašim se kako će se dalje razvijati situacija na KIM. To je bio i prvi utisak predsednika Aleksandra Vučića i visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Žozefa Borelja koji je rekao da su na severu KiM otvoreni putevi za nekakve nove krize", naveo je Petković na RTS.

AP Photo/Fred Sierakowski)
 

 

On je naveo da sa prištinske strane postoji negiranje svega dogovorenog sporazumima iz 2013. i 2015. godine kada je reč o formiranju ZSO i da je jasno posle jučerašnjeg sastanka da Kurti ne želi nikakve razgovore, već nove sukobe.

Petković je poručio građanima Srbije, a pogotovu našem narodu na KiM-u da će se koliko god je teško i mučno razgovarati sa Kurtijem činiti sve da se sačuva mir i životi ljudi na KiM, dodajući da bez toga sve drugo nema smisla i nema budućnosti.

On je objasnio, da "ako nemate dijalog, ako smo u slepoj ulici u koju nas je uveo Kurti, kako možemo da pričamo o kompromisu ako jedna strana sve odbija".

Dodaje da je Kurti negirao postojanje upravljačkog tima, koji je juče u Briselu predstavio nacrt statuta ZSO, te da je rekao da za njega taj tim nema nikakvu ulogu ni status, iako, podseća Petković, postoji poseban sporazum iz 2013. godine koji govori o mandatu i delokrugu rada upravljačkog tima.

"Upravljački tim je predstavio nacrt statuta ZSO. Na sastanku su bile dve dame, koje su vrlo profesionalno predstavile taj nacrt koji su uradili pre oko pet godina, predstavile su tačku po tačku, a sve vreme dok su izlagale Kurti se zajedno sa Bisljimijem podsmevao i ometao tok izlaganja, pokušavajući da nipodaštava dve dame", naveo je Petković.

Na međunarodnoj zajednici je da izvrši pritisak na Prištinu

Petković je podsetio da je nacrtom statuta Zajednica srpskih opština razrađena tačka po tačka kojima su obuhvaćena pitanja nadležnosti, strukture, ciljeve i funkcionisanje ZSO, te da je njima predviđeno da ZSO ima pokretnu i nepokretnu imovinu, svoj pravni status..

"Kada je reč o nadležnostima ZSO, tu je posebno bio akenat na onome što se tiče obrazovanja, zdravstva, ekonomskog razvoja, jačanja lokalne demokratije i mnogih drugih stvari koje su dogovorene Briselskim sporazumom", objasnio je Petković.

Upitan da li očekuje da će se nešto promeniti do tehničkih razgovora koji bi mogli biti oko 20. maja Petković je rekao da je na međunarodnoj zajednici da izvrši pritisak.

"Na EU i međunarodnoj zajednici je da izvrši pritisak i po pitanju ovih predloga vezano za "kako dalje" posle ovih antidemokratskih izbora na severu. Da izvrši pritisak na Prištinu, pa da vidimo da li će možda ona drugačije sagledavati stvari jer bez razgovora i sa ovakvim represivnim ponašanjem Aljbina Kurtija ja ne vidim kako možemo dalje", rekao je Petković.

Kako je naveo, "ne vidim na koji način možemo da govorimo o kompromisu jer je to zabranjena reč u Prištini".

AP Photo/Fred Sierakowski)
 

 

Petković je naveo da se Beograd drži svih potpisanih sporazuma, dok Priština negira sve ono na šta se obavezala.

"Vidite tu vrstu licemerja, oni traže od nas da poštujemo ono što nije potpisano,iako je predsednik Vučić svima stavio do znanja koje su naše crvene linije i dokle možemo da idemo u implemnetaciji onoga što je dogovoreno, sa druge strane imamo četiri potpisana sporazuma na koje se obavezala Priština, kao i Briselski sporazum koji  sa njihove tačke predstavlja i međunarodno pravni dokument, koji je ratifikovan u prištinskom parlamentu, a oni to neće da sprovedu", naveo je Petković.

Petković je rekao da se treća tačka jučerašnjih pregovora ticala lokalnih izbora koji su se odigrali na severu pokrajine.

"Treća tačka jučerašnjih razgovora ticala se situacije na terenu nakon tih antidemokratskih i protivpravnih izbora na severu KiM, na koje je izašlo 3,4 odsto, tj. oko 1500 Albanaca i 13 Srba", rekao je Peković.

Kako je objasnio, "sada je situacija takva da su Albanci ti koji su izabrani za gradonačelnike, a reč je o okupacionim gaulajterima koji bi sada trebalo da zauzmu četiri opštine na severu KiM-a". 

Petković je objasnio da postoji nekakav rok od trenutka kada je izborna komisija (CIK) proglasila izborne rezultate do 28. maja kada oni trebaju do preuzmu dužnost.

"Te situacije otvaraju nova pitanja i nove bezbednosne dileme, koje se javljaju ispred svih nas, i pitamo se kako će to da izgleda", rekao je on.

On je rekao da je EU bila korektna na jučerašnjim pregovorima, i da je predložila svoj predlog kao neku vrstu prelaznog rešenja - kako da izađemo iz ove situacije.

"Kurti je sve to odbio, i ako je naša strana to prihvatila, jer nama je važno da sačuvamo mir i stabilnost", poručio je Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike