Francuska predstavnica u UN: Formiranje ZSO je ključan element sporazuma

27.04.2023

21:31

0

Estival Brodhurst je rekla da će sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, zakazan za 2. maj u Briselu, pružiti mogućnost da se razgovara o statusu ZSO

Francuska predstavnica u UN: Formiranje ZSO je ključan element sporazuma
Copyright TANJUG/ DOPISNIK KiM

Zamenica specijalnog predstavnika Francuske pri Ujedinjenim nacijama Natali Estival Brodhurst izjavila je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština ključno za normalizaciju odnosa Srbije i tzv. Kosova.

Ona je obe strane pozvala da momentalno, bez ikakvih rezervi, sprovedu sve što je dogovoreno sporazumom iz Ohrida, što uključuje formiranje Zajednice srpskih opština.

- To je ključni element sporazuma - rekla je ona.

Estival Brodhurst je rekla da će sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, zakazan za 2. maj u Briselu, pružiti mogućnost da se razgovara o statusu ZSO.

Ona je navela da je zvaničan Pariz zadovoljan zbog toga što je došlo do određenog napretka u odnosima Beograda i Prištine, ali je istakla da je ton ministra spoljnih poslova Srbije i ministra tzv. države Kosovo na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bio problematičan. Istakla je da treba izbeći novu krizu u narednim nedeljama kako se ne bi zaustavio "pozitivan trend".

- Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih mera koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije", navela je francuska predstavnica u UN. Posebno je istakla da treba naći rešenje kada je reč o promeni registarskih tablica. Govoreći o vanrednim izborima na severu Kosova i Metohije, Estival Brodhurst je rekla da oni ne mogu biti rešenje na duže staze. Izrazila je žaljenje zbog slabe izlaznosti i neučešća Srba na izborima.

Ona je zaključila da Srbija i tzv. država Kosovo moraju da postignu sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike