Lajčak: Važno je što pre pristupiti utvrđivanju statusa i ovlašćenja ZSO

27.04.2023

18:14

0

U intervjuu za slovački "Denik", Lajčak je rekao da ZSO vidi kao priliku za razjašnjenje odnosa između vlade privremenih prištinskih institucija i Srba koji žive na severu KiM

Lajčak: Važno je što pre pristupiti utvrđivanju statusa i ovlašćenja ZSO
Miroslav Lajčak - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da je važno da se što pre pristupi utvrđivanju statusa i ovlašćenja Zajednice srpskih opština, dodajući da će se prilikom njenog stvaranja važiti princip postojećih evropskih modela.

U intervjuu za slovački "Denik", Lajčak je rekao da ZSO vidi kao priliku za razjašnjenje odnosa između vlade privremenih prištinskih institucija i Srba koji žive na severu KiM.

- Cilj je da se utvrdi pravni status kosovskih Srba. Ovo vidimo kao priliku da se nekako razjasni odnos između vlade u Prištini i kosovskih Srba, ali i da se istovremeno definiše uloga Srbije u podršci Srbima na Kosovu. To je osetljiva tema, o njoj se mnogo priča, ali za mene je važno da konačno počnemo da definišemo šta Zajednica znači, kakav će biti njen status, koja će biti njena ovlašćenja. Držaćemo se postojećih evropskih modela - rekao je on, prenela je "Koha".

Lajčak, iako kaže da se neće vraćati u prošlost, navodi da takozvano Kosovo nije primenilo sporazum iz 2013. godine o stvaranju ZSO, dok je Srbija, prema njegovim rečima, raspustila paralelne strukture, kako je bilo dogovoreno. "Suština tog sporazuma je bila da Srbija, s jedne strane, raspusti paralelne strukture na Kosovu, uglavnom policiju i pravosuđe, koje bi potom postale deo pravnog sistema Kosova. A sa druge strane, Kosovo će stvoriti ZSO.

Prvi deo se desio, drugi nije. Ne želim da se vraćam u prošlost i ocenjujem zašto je bilo tako", dodao je Lajčak. Povodom najavljenog sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija 2. maja u Briselu, Lajčak je rekao da će na tom sastanku biti obavezno da se napravi nacrt statuta ZSO.

- Za mene je važno da 2. maja imamo zakazan sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu, a na dnevnom redu biće početak procesa stvaranja Zajednice. Biće predstavljen nacrt statuta, što je prvi obavezan i važan korak - naglasio je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike