EU očekuje primenu svih članova sporazuma iz Brisela i Ohrida

27.04.2023

13:45

0

Muletier je navela da "svaka strana mora nešto dati, da bi nešto i dobila"

EU očekuje primenu svih članova sporazuma iz Brisela i Ohrida
Ilustracija - Copyright Profimedia

Portparolka Evropske unije Zoi Muletier poručila je da EU očekuje da se primene svi članovi iz sporazuma dogovorenih između Srbije i Kosova u Briselu i Ohridu, prenosi RTV21.

Muletier je navela da "svaka strana mora nešto dati, da bi nešto i dobila". Dodala je da je EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine potpuno svesna političke osetljivosti i složenosti u vezi sa procesom implementacije.

"Zato smo stranama predstavili predlog napredovanja korak po korak, odnosno fazni pristup implementacije. Pomoći ćemo im da ispune svoje obaveze", navela je Muletier. 

Povodom pokretanja procedure u Savetu Evrope za prijem Kosova u ovo organizaciju, čemu se Srbija usprotivila, Muletier je ponovila da je "EU primila k znanju da je Komitet ministara Saveta Evrope glasao za slanje aplikacije Kosova za članstvo Parlamentarnoj skupštini ove organizacije".

"O tome odlučuju članice Saveta Evrope. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, EU očekuje da će svi članovi Sporazuma biti primenjeni na odgovarajući način, u dobroj veri i nezavisno jedni od drugih – o čemu su se strane dogovorile u aneksu implementacije u Ohridu", rekla je ona.

Muletier je naglasila da se Ohridskom sporazumu ne mogu postavljati nikakvi preduslovi za primenu.

"Glavni pregovarači nisu uspeli da postignu dogovor 4. aprila u Briselu i razgovori se nastavljaju. Stoga se očekuje da će lideri razgovarati o tom pitanju na sastanku na visokom nivou 2. maja. Dok razgovori traju, nijedna strana ne bi trebalo da postavlja nikakve preduslove jer to nije način na koji implementacija Sporazuma može da funkcioniše, a takođe je u suprotnosti sa dogovorenim", dodala je Muletier.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike