Miletić: Ovo je nasilje nad srpskim narodom, samo ovog puta iskazano kroz „lažne demokratske izbore“

24.04.2023

11:11

0

Ističe da je ovo što se trenutno dešava na severu Kosova, apsolutna negacija demokratije

Miletić: Ovo je nasilje nad srpskim narodom, samo ovog puta iskazano kroz „lažne demokratske izbore“
Dejan Miletić - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Predsednik Centra za proučavanje globalizcije Dejan Miletić ukazuje za Kosovo onlajn da demokratija, koja izvorno označava vladavinu naroda, teško da može da bude ostvarena kada 98 odsto stanovništva nije iskazalo stav na izborima.

Zato ističe da je ovo što se trenutno dešava na severu Kosova, apsolutna negacija demokratije.

„Nijedna institucija neće moći da odražava interese naroda koji živi na tom prostoru, bez Srba. Samim tim, mogu da budu formirane samo lažne, kvazi-insistucije, kao improvizacija demokratskog uređenja, koje, praktično, predstavljaju svojevrsnu bruku međunarodne zajednice, koja i dalje snosi odgovornost za bezbednost i budućnost tog prostora, hteli to da priznaju ili ne. Izbori niti bi mogli da budu održani, bez njihove podrške, niti bi mogli da predstavljaju ikakve institucije na tom prostoru“, ističe Miletić.

Komentarišući izjavu Gabrijela Eskobara, kaže da ona samo udaljuje dva naroda i pruža podršku Kurtijevom režimu i nasilju nad Srbima, koje se vrši u fizičkom, bezbednosnom, pravnom, a sada i u institucionalnom smislu.

Jer sve ovo, dodaje, nije ništa nego jedno nasilje nad srpskim narodom, samo ovog puta iskazano kroz „lažne demokratske izbore“.

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

 

„Eskobar i SAD ovim se u velikoj meri diskredituju, jer se svrstavaju na jednu stranu i to pored činjenice da 10 godina od Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština nije implementirana, a da su na severu duge cevi, odnosno Rosu jedinice i da se brutalni policijski odnos prema srpskom narodu na severu sprovodi nesmetano i bez intervencije međunarodne zajednice i osude SAD. Ako je sve to što SAD imaju da izjave, to je onda svojevrsna podrška aparthejdu koji je Kurti formirao za Srbe na Kosovu i Metohiji, posebno na severu“, rekao je Miletić.

Napominje da izbori mogu samo dodatno da uslože situaciju, pa čak i da budu, možda, i inicijalna kapisla za dalju eskalaciju, nezadovoljstva Srba s jedne strane, a sa druge, brutalnog ponašanja Albanaca, koje je i dovelo ovaj prostor na ivicu sukoba.

„Nema ovde nikakve priče o demokratiji, ovo je nametanje volje, u ovom slučaju režima Aljbina Kurtija, i to će apsolutno usloviti politički ambijent i ne da neće doprineti stabilizaciji i legitimizciji institucija, nego će do krajnjih granica zaoštriti odnose. Uz ovakav odnos međunarodne zajednice sve postaje mnogo kompleksnije, opasnije i nepovoljnije po bilo kakav naum stabilizacije na ovom prostoru“, zaključio je Miletić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike