Prve nepravilnosti tokom izbora na severu KiM: Novinarima ne daju da izveštavaju, akreditovan posmatrač udaljen

23.04.2023

09:14

0

Autor: I.K.

Članovi biračkog odbora nisu dozvolili medijima da izveštavaju iz unutrašnjosti biračkog mesta

Prve nepravilnosti tokom izbora na severu KiM: Novinarima ne daju da izveštavaju, akreditovan posmatrač udaljen
policija obezbeđuje sprovođenje izbora na severu KiM - Copyright TANJUG/ DOPISNIK KiM

Prve nepravilnosti tokom lokalnih izbora na severu KiM, koje Srbi bojkotuju, zabeležene su na nekoliko biračkih mesta.

Naime, novinarka RTV Dukađini Anduena Bajćinofci, koja izveštava iz Severne Mitrovice, rekla je da članovi biračkog odbora nisu dozvolili medijima da izveštavaju iz unutrašnjosti biračkog mesta i da tako rade svoj posao. Ona je rekla da je zabranjeno slikanje i snimanje biračkih mesta iznutra pa čak i spolja, pa da su se čak i sukobili sa nadležnima.

Kako javlja novinar Kosovo onlajna, policija je sa biračkog mesta u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici takođe isterala novinare.

Kako su ranije izvestili reporteri Kosovo onlajna, na biračkom mestu 3805B u Severnoj Mitrovici članovi biračkog odbora zatražili su od policije da ne dozvole novinarima da uđu u glasački kontejner i zabeleže u kakvim uslovima će se glasati. Policija je zahtevala od novinara da se pomere.

Kosovo onlajn
 

 

Nešto ranije prva nepravilnost na izborima u Severnoj Mitrovici zabeležena je kada posmatraču Lokalnog saveta omladinskog delovanja Leposavić, koji je akreditovan za praćenje izbornog procesa, nije dozvoljeno da uđe na biračko mesto u Bošnjačkoj mahali i prati izborni proces, saopštili su iz te organizacije.

Kako se navodi u saopštenju Slobodan Pavlović je akreditovan za praćenje izbornog procesa i sa sobom ima urednu dokumentaciju izdatu od strane CIK, a ovakvom zabranom je prekršen član 56. Zakona o izborima.

Inače, glasanje u četiri opštine na severu KiM obavlja se u improvizovanim kontejnerima, koje obezbeđuju jake policijske snage. Srbi na ovim izborima ne učestvuju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike