Zatvorena birališta na severu KiM, Kurti doživeo debakl! Glasačke kutije u pojedinim mestima ostale prazne (FOTO/VIDEO)

23.04.2023

08:15

0

Iz Srpske liste su poručili građanima da danas ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije režima Aljbina Kurtija

Zatvorena birališta na severu KiM, Kurti doživeo debakl! Glasačke kutije u pojedinim mestima ostale prazne (FOTO/VIDEO)
Copyright FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Danas se na severu Kosova i Metohije održavaju izbori u četiri opštine sa srpskom većinom, na kojima Srbi ne učestvuju! Kontejneri koji zamenjuju biračka mesta otvoreni su jutros u sedam sati, a oko njih su raspoređeni pripadnici takozvane kosovske policije. Na ulicama, koje su praktično puste, su patrole KFOR-a.

 

19.00 - Obraća se direktor Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, obratio se građanima posle zatvorenih birališta.

- Kurti je želeo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a ispostavilo se da su Srbi Kurtija poslali u politički kontejner. Što više Priština želi da porobi srpski narod, jača njihova želja za borbu. Samo 13 lica srpske nacionalnosti izašlo je na izbore, ceo narod se ujedinio i bojkotovao i time pružio podršku Aleksandru Vučiću. Pokazalo se da su srpski narod i Srpska lista jedno - naglasio je Petković.

16.00 Glasačke kutije prazne

U mnogim mestima na severu Kosova i Metohiji, gde se održavaju izbori glasačke kutije na biralištima, do posle podne ostale su – prazne.

Na biračkom mestu u Srbovcu, u Zvečanu do posle podne nijedan žitelj tog mesta nije izašao na glasanje na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, preneo je Dukađini.

15.00 CIK: Do 15 časova  2,4 odsto birača

Od ukupno 45.095 birača glasalo je 1.092. U Leposaviću je glasalo 110 birača, odnosno 0.83 odsto, dok je u Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 240 birača - 3.6 procenata.

U Zvečanu je glasalo 145 glasača, odnosno 2.07 odsto, a u Severnoj Mitrovici 597 birača ili 3.03 odsto. Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi istakao je da izborni proces teče nesmetano.

14.30Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, povodom održavanja izbora na severu KiM u kojima Srbi ne učestvuju, da je "ovo dan kada je poslednji evropski geto legalizovan i legitimizovan". 

13.30 - Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da se na prstima jedne ruke mogu prebrojati Srbi koji su izašli na lažne izbore na severu KiM i poručio ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji da će "Sever uvek biti srpska zemlja".

13.15 -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je do tog trenutka na izborima, koji se danas održavaju na severu Kosova i Metohije izašlo svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno. 

"Danas se održavaju izbori za okupacionog gaulajtera na severu Kosova i Metohije. Nameravaju da uspostave vlast onih koji ne mogu da dobiju ni jedan ili dva odsto glasova, koji ne žive na severu KIM. I za sve to tražili su naše odoborenje i našu saglasnost, a ja sa ponosom moram da vam kažem, da je do ovog trenutka izašlo svega nekoliko Srba, nisam preterao, svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno", rekao je Vučić u svom obraćanju na obeležavanju Dana žrtava genocida NDH u Jasenovcu i Donjoj Gradini. 

11.30 - Centralna izborna komisija saopštila je podatke o izlaznosti u četiri opštine na severu Kosova i Metohije do 11.00 sati. U Leposaviću je do 11.00 sati glasalo 28 birača (0.21 odsto). U Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 65 birača (1osto). U Zvečanu je glasalo 29 ljudi (0.41 odsto), a u Severnoj Mitrovici 191 birač (1.05 odsto).

8.17 - Tzv. kosovska policija saopštila je da sprovdi operativni plan sa ciljem pružanja bezbednosti i nesmetanog odvijanja izbornog procesa u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

8.00 - Biračka mesta obezbeđuje kosovska policija. Pre otvaranja, biračko mesto posetili su vojnici francuskog kontingenta Kfora.

FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM
 

 

Članovi izborne komisije ne govore ni srpski ni engleski jezik, javlja dopisnik Tanjuga.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, a Srpska lista je još ranije pozvala narod na severu Kosova da bojkotuje izbore.

Iz Srpske liste su tada poručili građanima da danas ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije režima Aljbina Kurtija, čiji je, dodaju, jedini cilj da sprovođenjem ovih izbora protera Srbe sa severa Kosova i Metohije.

Od deset kandidata, koliko je prijavljenih za gradonačelnike, samo jedan dolazi iz srpske zajednice, a reč je o Slađani Pantović, kandidatkinji za predsednicu opštine Zvečan. Srpska lista, koja je do sada osvajala najveće poverenje građana na Kosovu i Metohiji, odlučila je da ne učestvuje na izborima, jer uslovi zbog kojih su Srbi 5. novembra prošle godine napustili privremene prištinske institucije nisu ispunjeni, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa. Biračka mesta zatvaraju se u 19.00 časova.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike