Brnabić: Izbori na KiM u nedelju su sumrak demokratije

21.04.2023

12:48

0

Premijerka je ponovila apel predsednika Vučića da Srbi na KiM ostanu mirni

Brnabić: Izbori na KiM u nedelju su sumrak demokratije
Premijerka Srbije Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je ocenila da su lokalni izbori koji se u nedelju održavaju u četiri opštine na severu Kosova i Metohije "konačni sumrak demokratije".

"Izbori su konačni sumrak demokratije i privida bilo kakve vladavine prava na teritoriji KiM od kada je vode privremene institucije u Prištini, uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice. Čak sam i donekle srećna, jer je to konačno kraj jedne šarade koju smo gledali čitav niz prethodnih godina", rekla je Brnabić novinarima u Dablinu, na pitanje kako komentariše izbore koji se održavaju u nedelju.

Brnabić, koja boravi u dvodnednoj poseti Republici Irskoj, istakla je da na izborima učestvuje manje od dva odsto stanovništva i da se to dešava nekoliko dana nakon što se obeležava deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, kao prvog sporazuma o normalizaciji odnosa, iz kojeg Priština, kako je rekla, nije ispunila nijednu reč.

"Svojim potpisom je EU garantovala ispunjenje tačaka Briselskog sporazma, a od početka prošle godine Priština direktno krši i uskraćuje osnovna prava Srbima na KiM, na šta međunarodna zajednica i EU, kao garant, i sad ćute i daju saopštenje za medije", rekla je Brnabić.

Ponovila je apel predsednika Vučića da Srbi na KiM ostanu mirni, da pokažu licemerje Prištine u svom svetlu i dokle je došla "kvazi- demokratija" koju EU i SAD pravdaju.

"Srbi su dostojanstveno gledali, čekali vladavinu prava i demokratiju, reakciju međunardone zajednice i evo šta su dočekali, neka Priština i međunarodna zajednica proslave nedelju kao praznik koji zajedno baštine", zaključila je Brnabić.

Ona je ocenila i da su izjave Viole fon Kramon, o vladavini prava na KiM sramotne.

Kosovo onlajn
 

 

"Viola fon Kramon je albanski lobista, nikad se nije pretvarala da je nešto drugo, njene izjave o vladavini prava na KiM su sramotne i uvreda za zdrav razum", rekla je Brnabić i pomenula da je bilo preko 300 fizičkih napada na Srbe na teritoriji KiM za koje niko nije odgovarao.

"Na teritoriji čeda međunarodne zajednice i zemalja Kvinte tzv. Kosovu, izbori su u policijskoj stanici, direktno pod okriljem bezbedosnih snaga, pa onda vi slobodno birajte šta ćete da zaokružite", poručila je ona.

Osvrćući se na izjavu specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine Gabrijela Eskobara, da će Zajednica srpskih opština biti formirana 2. maja, ona je rekla da je ista stvar rečena u decembru, januaru, a da je sada već maj, i da, kako je rekla, do toga neće doći na sledećem sastanku u Briselu.

Objasnila je da svakog puta kad kažu da ZSO treba da se formira u saglasnosti sa tzv. 'kosovskim ustavom', to nije ZSO koja je garantovana Briselskim sporazumom, već je to druga organizacija koju međunarodna zajednica želi da napravi sa Prištinom, ali nije ZSO.

Profimedia
 

 

"ZSO je dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine i daljim aktima, uključujući i sporazum iz 2015. godina koji govori šta su ingerencije ZSO. Oni to neće formirati, da su želeli, ZSO bi bila formirana pre deset godina", rekla je Brnabić i dodala da je to jedan od razloga zašto EU opada popularnost u centralnoj Srbiji, jer "niko više ne veruje u evropske vrednosti".

Zaključila je da je Srbija uvek za dijalog, jer mora čuvati mir i stabilnost.

"Moramo da istrajemo u dijalogu koliko god teško bilo, i hvala Srbima na KiM što trpe sve ovo, jer ako mi odustanemo od dijaloga, i da smo odustali ranije, ne bi videli stepen licemerja koji ćemo videti u nedelju na izborima", rekla je Brnabić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike