Počinje suđenje Tačiju i vođama bivše OVK: Optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti, preti im kazna doživotnog zatvora

02.04.2023

12:03

0

Autor: I.K.

Suđenje će početi u 9 časova, uvodnim izlaganjem tužilaštva, odbrane i zastupnika žrtava

Počinje suđenje Tačiju i vođama bivše OVK: Optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti, preti im kazna doživotnog zatvora
Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići - Copyright TanjugAP PhotoPeter Dejong/scp-ks

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu sutra počinje suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju (53) , Kadriju Veseljiju (54), Redžepu Seljimiju (50) i Jakupu Krasnićiju (70).

Suđenje će početi u 9 časova, uvodnim izlaganjem tužilaštva, odbrane i zastupnika žrtava. Uvodna izlaganja predviđena su od 3. do 5. aprila, a izvođenje dokaza bi trebalo da počne 11. aprila.

Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora bivše OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke lica. Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri tačke za ratne zločine, i to: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

Za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

 

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i Metohiji, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili optuženi pripadnici bivše OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike