Petković i Rakić se obraćaju nakon hapšenja Srbina na KiM: Kurti želi da ugrozi mir i pogazi dijalog, pozvaćemo narod na ustanak

02.04.2023

11:16

0

Autor: I.K.

Kosovska policija saopštila je da je M.B. uhapšen pod sumnjom da je pre dve večeri zapalio automobile u Zubinom Potoku

Petković i Rakić se obraćaju nakon hapšenja Srbina na KiM: Kurti želi da ugrozi mir i pogazi dijalog, pozvaćemo narod na ustanak
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obraća se javnosti povodom hapšenja Srbina M.B. (36) u subotu, u Kosovskoj Mitrovici. Konferenciji prisustvuje i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

-Nastavak maltretiranja Srba na KiM od Prištine, na severu i južno od Ibra kao i jučerašnje hapšenje Srbina u Zubinom potoku predstavlja pokušaj Aljbina Kurtija da izazove haos pogotovo u četiri opštine na severu KiM. Jasno je da ovakvim provokativnim ponašanjem i nasilnim delovanjem kosovske policije Priština i Kurti žele da ugroze mir i pogaze dijalog, rekao je Petković na početku obraćanja.

Po već utvrđenom receptu pred nastavak svakog dijaloga u Briselu, mi imamo probleme i incidente i moguće krize koje generiše Priština.

-To je njihov način da hapšenjima, maltretiranjem, ugrožavanjem bezbednosti Srba na KiM ugroze proces dijaloga. Kurti ne želi mir, ne želi dijalog, ne želi formiranje ZSO. Zato smo na pomolu nove krize koju po pitanju tablica želi da izazove Kurti. Zato što pitanje tablica pogađa gotov svaku kuću na severu KiM. Jasno je da međunarodna zajednica vrši pritisak na Prištinu da formira ZSO, a Aljbin Kurti ne želi da formira Zajednicu srpskih opština onako kako je to dogovoreno kroz četiri ranija sproazuma u Briselu, rekao je Petković.

Tanjug/Tara Radovanović
 

 

 

Pošto je toliko pritisak na Aljbina Kurtija, on očigledno pokušava da nađe prostor da izbegne sve te obaveze. 

-Zato su Kurtiju potrebne krize i da dođe do incidenata na severu Kosova i Metohije, jer tada nema dijaloga i obaveza koje Kurti mora da sprovede. U aneksu stoji da je prva obaveza Prištine da formira ZSO i sada je svima jasno i međunarodnoj zajednici da Kurti želi krize jer ne želi ZSO, rekao je Petković.

Petković podseća da je 2016. godine dogovoren sporazum o tablicama kada su uvedeni stikeri.

-On tada uvodi probne tablice takozvanog Kosova i tada je nastala kriza od 13 dana na Severu KiM. Ta kriza je rešena u septembru 2020. godine. Tada je odlučeno da se stikeri stavljaju i na KiM tablice. Sledi nova jednostrana odluka Kurtija o preregistraciji, rekao je Petković.

Tanjug/prinstcreen
Petar Petković

 

Novembra 2022. je zaustavljena kaznena politika Kurtija o kažnjavanju, a Beograd se obavezao da nema izdavanja novih tablica. Potvrđeno je i da nema roka, da tablice sa stikerima ostaju.

-Ali, ne vredi, postigli smo tri sporazuma o tome, a možemo da čujemo i ovde neke koji postavljaju pitanja kao da je Beograd prekršio sporazume, a ne Aljbin Kurti, jer ne želi mir i ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, poručuje Petković.

Jasno je da on izaziva krize koje bi izazvale reakcije Srba.

-Mi ćemo kao i uvek ostati uz naš narod dda obezbedimo mir, ali na ovo mora dda reaguje međunarodna zajednica, jer šta je alternativa tome što Kurti krši tri sporazuma. Jel rešenje da šaljemo vojsku na sever? Mi se držimo sporazuma i znamo na čemu insistiramo, poručio je Petković.

On je naveo da je u poslednjih mesec dana 11 srpskih kuća opljačkano, i sve to pokazuje koliko su Srbi nebezbedni na KiM. 

Javnosti se obratio potom i Goran Rakić.

Tanjug/prinstcreen
Goran Rakić

 

-Voleo bih da danas govorimo o tome da je formirana ZSO i da se <>Srbi osećaju bezbednije. nažalost novi potezi Prištine doneli su revolt srpskog naroda, a to je otimanje M.B. koga optužuju za nekakvu paljevinu i da je pucao navodno na kosovsku policiju i ne znam šta će mu još biti natovareno kao delo. Svedoci ste da svakog dana srpski narod se susreće sa pretnjama institucija da će oduzimati tablice i vozila, na šta apsolutno nemaju pravo. Privatna imovina je nešto što je neprikosnoveno i Srbinu ni Albancu ni Bošnjaku, rekao je Rakić.

Ukoliko se nastavi represija i ukoliko se ne oslobodi oteti M.B. da ćemo pozvati narod na opšti otpor, na opšti ustanak srpskog naroda, jer mi represiju Aljbina Kurtija više ne možemo da trpimo.

-Ovo nije upereno protiv albanskog naroda i nikada neće biti upereno protiv albanskog naroda, već na Aljbina Kurtija koji sprovodi teror nad narodom, istakao je Rakić.

Tanjug/prinstcreen
Rakić i Petković na konferenciji

 

O očekivanju od dijaloga, Petković je rekao da ne može da očekuje od Prištine, jer ne žele da učestvuju u direktnim razgovorima.

-Mi znamo šta su nam obaveze, šta su nam crvene linije, ali najnovija dešavanja pokazuju ko želi, a ko ne želi mir, rekao je Petković.

Priština nema pravo na preregistraciju, da traži od vlasnika KM tablica. 

-Kurti nema pravo da ukida KM tablice, niti ima vremenskog ograničenja, dok se nađe stalno rešenje. Sve je ovo samovolja Aljbina Kurtija. Mi se sporazuma držimo, naše KM tablice su legalne i legitimne, da budu prisutne na KiM i u centralnoj Srbiji. On time želi da spreči kretanje Srba na severu KiM, a Srbi imaju pravo da se kreću sa KM tablicama. Dakle, pošto je Kurti tako smislio, svi treba da se preregistruju? Pa jel to dijalog? On otežava život Srba, poručio je Petković.

Rakić je pozvao Srbe da slobodno voze sa KM tablicama. 

-Ne znam ko je zapalio ova kola, ali pitam ih ko je zapalio 40 srpskih manastira i crkava? Ni posle 19 godina nemamo osumnjičenog za paljevine, rušenje, proterivanje srpskog naroda. Nemam vozilo na RKS tablice, niti neko iz moje bliže porodice, rekao je Rakić.

Tanjug/Tara Radovanović
 

 

Najnovije hapšenje Srbina na KiM

Podsetimo, kosovska policija saopštila je da je M.B. uhapšen pod sumnjom da je pre dve večeri zapalio automobile u Zubinom Potoku koji su registrovani na tzv. kosovske tablice “RKS”, kao i za umešanost u napad vatrenim oružjem na jedinicu kosovske policije, gde su dva policajca zadobila rane iz vatrenog oružja. Protiv uhapšenog podneta je i krivična prijava za krivična dela “učešće u organizovanoj ili organizovanje kriminalne grupe“, ''ubistvo u pokušaju'', ''stvaranje opšte opasnosti'' i ''napad na službeno lice prilikom vršenja njegove službene dužnosti''.

Iz kosovske policije su poručili ''da će sve dalje radnje biti preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima''.

Kancelarija za KiM reagovala je na ovo hapšenje saopštenjem u kojem ocenjuje da nasilnim, nervoznim i iznuđenim potezima kosovske policije koja nastavlja da maltretira Srbe na severu Kosova i Metohije, pokazuje se zapravo prava namera Aljbina Kurtija, a to je pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize.

Srpska lista saopštila je sinoć da ''nakon što je prikupila podatke o otmici Srbina od strane Kurtijevih specijalaca'', želi da naglasi da srpski narod upozorava Prištinu da u slučaju da ne oslobodi neosnovano uhapšenog, koga su Kurtijeve jedinice otele na severu Kosova i Metohije, i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda, da će izazvati reakciju svih Srba.

''Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima'', upozorili su iz Srpske liste.

U centru Zubinog Potoka sinoć se okupilo više desetina ljudi u znak protesta što je u popodnevnim satima uhapšen M.B. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike