Srušena poslednja kuća koja je kočila završetak projekta: Vozači će ovom saobraćajnicom očas posla stizati do "Miloša Velikog"!

11.03.2023

19:30

0

Pregovori države sa vlasnicima nekoliko objekata u Vinogradskoj ulici na Novom Beogradu trajali su mesecima

Srušena poslednja kuća koja je kočila završetak projekta: Vozači će ovom saobraćajnicom očas posla stizati do "Miloša Velikog"!
Radovi u Vinogradskoj ulici privode se kraju - Copyright Printscreen/Twitter/Miroslav Čučković

Brza saobraćajnica Novi Beograd - Surčin koja će omogućiti građanima ovog dela prestonice direktnu vezu sa auto-putem "Miloš Veliki" trebalo bi da bude gotova do kraja marta, a pre nekoliko dana srušena je i poslednja kuća koja je kočila završetak projekta.

Ogroman deo saobraćajnice dugačke 7,9 kilometara odavno je završen, ali su nerešeni imovinsko-pravni odnosi u Vinogradskoj ulici kočili bržu realizaciju samog projekta.

Pregovori države sa vlasnicima nekoliko objekata trajali su mesecima, a sada se došlo do dogovora, te se radovi na poslednjih nekoliko stotina metara saobraćajnice privode kraju.

24sedam/L. Đ. T.
 

- Ova važna magistrala trebalo bi da se otvori 31. marta, nakon čega će građani tog dela prestonice direktno moći da izađu na auto-put "Miloš Veliki", umesto da idu putem Beograd - Šid, čime će se pravac rasteretiti. Kasnije će se graditi veza ulice Jurija Gagarina direktno ka auto-putu "Miloš Veliki", kao i petlja Jakovo, koja će omogučiti da žitelji ovog dela grada, takođe, mogu da izađu direktno na auto-put - rekao je nedavno ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Izgradnja počela u martu 2021. godine

Izgradnja brze saobraćajnice Novi Beograd - Surčin počela je krajem marta 2021, komercijalni ugovor potpisan je sa kompanijom "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani", a njegova vrednost iznosi 70,5 miliona evra.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Nova saobraćajnica projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas, ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine.

Na trasi su izgrađena i tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Od ukupno osam kilometara koliko je dugačka ova saobraćajnica, na oko sedam kilometara uređena je biciklistička staza, kao i trotoar za pešake.

Na samom početku trase gradske magistralne saobraćajnice predviđena su uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu - Vojvođanske i Jurija Gagarina, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru "Surčin 1", tipa "poludeteline".

Kraj ove deonice je kod sledeće "velike petlje" u Surčinu, posle koje počinje auto-put "Miloš Veliki".

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Radovi menjaju trase gradskog prevoza

Zbog izvođenja radova sutra u 12 sati zatvara se deo Vinogradske ulice, te će u naredne tri nedelje doći do promena na trasama pojedinih linija gradskog prevoza.

Vozila sa linije broj 602 u oba smera saobraćaće sledećim ulicama - Vojvođanska, kružni tok, Surčinska, Vojvođanska u Surčinu do terminusa SRC "Surčin". 

Takođe, privremeno se izmešta stajališe "Blok 61" za linije br: 45, 604, 605 i 610 gledano u smeru ka Bloku 45 na poziiji ED stuba koji se nalazi oko 110 metara posle postojeće pozicije (gledano u smeru ka Bloku 45), odnosno oko 23 metra posle pešačkog prelaza koji se nalazi u ulici Dr Ivana Ribara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike