Vučić: Slede geopolitičke promene, to će uticati i na Srbiju!

26.03.2023

10:02 >> 11:37

0

Autor: Ekipa 24sedam

Predsednik Srbije gostuje u emisiji "Vikend jutro" na TV Pink

Vučić: Slede geopolitičke promene, to će uticati i na Srbiju!
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti i u emisiji "Vikend jutro" TV Pink govori o najvažnijim temama.

Govoreći o geopolitici i evrointegracijama na početku, predsednik Srbije je istakao da pošto je gotovo nemoguće da Ukrajina vojno pobedi u ovom ratu, u junu mora da usledi da dobije zamah na evropskom putu.

-Očekujem da budu donete odluke o hitnom otpočinjanju pregovora i o hitnom ulasku u EU, jer počinje trka za šefa NATO-a. Pravi se novi blok unutar Evrope Poljska, Baltičke zemlje plus Ukrajina. Imaćete zemlje koje su veće od Francuske i približavaju se Nemačkoj i postaće najjači u Evropi posle Nemačke. Mi želimo da se pozicioniramo kao centralnoevropska zemlja, zato imamo sve bliže odnose sa Mađarskom. To će menjati dinamiku našeg odnosa sa Evropom. Želim da verujem da će biti u pozitivnom smislu, ali za nas postoje ograničavajući faktori što se tiče sankcija Rusiji i Kosova, rekao je Vučić i dodao da očekuje i da SAD pred EU postave uslov da prema Kini sprovode mere koje sprovode i SAD, rekao je Vučić.

Tv Pink Printscreen
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

-Mi moramo u svemu tome da sačuvamo našu zemlju i izborimo se sa problemima, kaže Vučić.

Govoreći o Ponošu koji je na televiziji rekao da kada SNS sklone sa vlasti, onda će doći red na Vučića, pa će videti da li će završiti u zatvoru ili ludnici, Vučić je podsetio da je Ponoš bio njegov  protivkandidat.

-Dobio je milion i po glasova manje u prvom krugu i to ne može da oprosti, pri tom ga niko nije napadao, ni zbog toga što je državljanin Hrvatske... Možete vi da imate više državljanstava, ali da budete predsednik države... Gledate histeriju, najveću podršku će da imaju oni koji kažu da sam ja izdajnik. Ipak, uspeli smo da odbijemo sve napade, da promenimo političku mapu Srbije i da spustimo ekstremiste, jer nemaju nikakvu politiku, ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije pozvao je građane da dođu 22. aprila u Batajnicu i vide najveću prezentaciju Vojske Srbije.

-Pokazaćemo sve što imamo, sve ćete moći da vidite od naših "Nora", bespilotnih letelica, aviona, FK-3... Bez vojske ste ništa, samo budete lovina. Zato vojsku gradimo, da bude još snažnija. Oni koji su je uništavali treba da se stide. Desetostruko je snažnija danas nego pre 10 godina, poručio je Vučić.

Komentarišući izjavu Vuka Jeremića "mislili ste da posle Miloševića ne može da dođe gori ludak"... U pravu je, došli su mnogo gori posle Miloševića, ljudi koji su razorili zemlju... Hajde da razgovaramo o rezultatima. Nije valjda da se on zalaže da Srbija nema pravo glas, on vređa EU svakog dana, koji je protiv evropske inicijative, pokušava da se predstavi kao rodoljub, a znamo svi šta je radio... Evo ja lud, on pametan, pa koliko je za 12 godina izgradio kilometara pruge? Nula. Rekonstruisali smo ... Kada pogledate auto-puteve, pa šta su uradili? Mrkonjić je imao energije, ali nije bilo para u propaloj zemlji. Sećate se, radili su na severu Bačke prema Horgošu i po peti put su asfaltirali.

Imamo 520 miliona kubnih metara gasa

Predsednik Vučić kaže da u ovom trenutku imamo 520 miliona kubnih metara gasa.

- Gradimo i gasni interkonektor sa Bugarskom. Rusi su nam omogućili da možemo da držimo još 100 miliona kubnih metara u njihovom delu Banatskog dvora. Sada, pošto su voda i hrana sve važniji resursi, mi moramo da se obezbedimo po tom pitanju. Mi proizvodimo većinu hrane za građane, ali recimo so ne proizvodimo. Zato ćemo kupiti velike količine, da imamo za sve rezerve po godinu dana. Obezbedili smo i za vojsku sve. Srbija danas ima dovoljno municije za sve. Ja često kritikujem, uvek se naježim kada vidim da u Zastava oružju 600 njih ne dolazi na posao, ali se bune kada im ne dođe plata jedan dan.  Mi imamo danas dovoljno i raketnog punjenja za Krušikove rakete. Toga nema više u svetu, nema dovoljno eksploziva. Nije više pitanje da li imate radnike, već resursa - rekao je on.

Vučić je izjavio da se za nekoliko dana otvara Miloš Veliki, autoput kod Kruševca, za tri meseca obilaznicu oko Beograda, u septembru auto-put Ruma-Šabac, pa brza saobraćajnica do Loznice, Kuzmin, Radimo i auto-put od Požarevca ka Golubcu i Gradištu.

Stranci zaustavili poslove sa litijumom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija propustila veliku šansu za razvoj time što su obustavljeni svi poslovi sa litujumom i za to je optužio, kako je rekao, strane službe.

-Mislili su da sam lud, jer sam jedini koji sam govorio o litijumu. Mogli smo po najvišim svetskim standardima da sve to uradimo i da nam procveta taj deo Srbije. A zašto to nismo uradili, zato što su strane službe našle ljude ovde koji će da zaustave razvoj Srbije", rekao je Vučić.

On je rekao da bi Srbija sza 10 godina stigla srednje razvijene zemlje u Evropi. Kako kaže, čak i da Vlada Srbije sutra promeni odluku o litijumu, a kako je naglasio neće, izgubili smo pet godina. "Meni je jasno zašto su to stranci uradili, ja to razumem. Oni kada govore o balansu, to znači da Srbija ne sme da ode iznad i da mora da se kontroliše sa onim oko nje i sa pritiscima. Zato su nam razorili zemlju, kako god da bude izgubili smo pet godina u razvoju. Imali smo belo zlato, nešto što je retka stvar u Evropi", rekao je Vučić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike