Nedelja usred srede: Priština mora da formira ZSO, Vučić u Sremskom okrugu, obeležena godišnjica pogroma na KiM

22.03.2023

19:52

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Priština mora da formira ZSO, Vučić u Sremskom okrugu, obeležena godišnjica pogroma na KiM
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević/Printscreen/RTS

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine, održan u Ohridu uz posredstvo visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i EU izaslanika Miroslava Lajčaka, rezultirao je dogovorom prema kome se Aljbin Kurti obavezao da posle 10 godina od Briselskog sporazuma konačno formira Zajednicu srpskih opština.

Na sastanku koji je trajao duže od 12 sati, dogovoreni su praktični koraci, šta treba da se uradi, do kada, od strane koga i kako.

Dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da ništa nije potpisao, kao i da je jasno istakao crvene linije preko kojih Srbija neće preći, a koje podrazumevaju priznanje nezavisnosti Kosova i saglasnost za ulazak u UN. Ono što je ovim sporazum dobijeno jeste činjenica da se Priština obavezala da konačno, 10 godina od Briselskog sporazuma, formira Zajednicu srpskih opština.

EU i SAD pozdravile su ovaj sporazum, ističući da ZSO mora što pre da bude formirana.  

Obraćajući se javnosti nakon sastanka u Ohridu, predsednik Vučić je objasnio da sporazum nije potpisao, dok je Kurti insistirao na tome, jer ne želi da iz toga proizađu neke međunarodnopravne obaveze Srbije, iako se i usmenim usaglašavanjem Beograd obavezao da obaveze ispuni.

Instagram buducnostsrbijeav
 

 

- Srbija želi da normalizuje odnose, da pravimo posao, zato smo napravili i Otvoreni Balkan... Pred nama je ogroman posao - istakao je Vučić, poručujući da je za Srbiju veoma važno što se u sporazumu nedvosmisleno pominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga, a pre svega tu misli na ZSO.

Narodni pokret za Srbiju

Obilazeći Sremski okrug, u okviru kampanje Narodnog pokreta za državu, predsednik Vučić je poručio da moramo da čuvamo mir da bismo obezbedili investicije.

- Moramo da nastavimo da gradimo svoju Srbiju, da unapređujemo ekonomiju, da povećavamo plate i penzije, da možemo našim ženama, porodiljama, majkama da obezbedimo veća primanja nego sada - poručio je on iz Sremske Mitrovice.

Tanjug/Printscreen
Predsednik Vučić u Sremskoj Mitrovici

 

- Teško vreme je pred nama, veliko breme. Ja ću dati sve od sebe da sačuvamo svaku kuću u našoj prelepoj Srbiji, da čuvamo svaku kolevku i svaki pedalj zemlje, da otvorimo novu fabriku, dom zdravlja, bolnicu... Neka živi Srem, neka živi Mitrovica, neka živi naša jedina, najlepša i najdraža Srbija! - poručio je predsednik Vučić iz Srema.

On je prethodne nedelje obišao Pčinjski okrug.

Pogrom nad Srbima na KiM

Na obeležavanju 19 godina od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija odgovornom i hrabrom politikom nastoji da postavi drugačije temelje budućnosti u kojoj će srpska deca u pokrajini imati bezbrižno detinjstvo.

Tokom svojevrsne "Kristalne noći" nad Srbima, kao i nad njihovom imovinom, svetinjama, hramovima i spomenicima, marta 2004, sa Kosova i Metohije proterano je 4.012 Srba. Većina se nikada nije vratila u svoje domove. Tokom nasilja na KiM 17, 18. i 19. marta 2004. ubijeno je najmanje 27 osoba, od kojih 16 Srba, povređene su stotine Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći napadnute i njihovu imovinu i hramove. 

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

 

- Danas je svima u Srbiji i svetu, i onima koji nas vole i koji nas ne vole, i koji hvale i oni koji kritikuju Vučića, jasno da nikakvih oluja i pogroma srpskog naroda više neće biti i da bi danas u ovakvoj Srbiji takvi zločini bili nemogući. Ta vremena su prošla, Srbija više ne zabija glavu u pesak. Nikada više ne smemo da dopustimo da Srbija bude slaba da ne možemo da obezbedimo opstanak svog naroda na KiM - poručila je premijerka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike