Orlić se sastao sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga

21.03.2023

17:40

0

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Orlić je istakao da je Nemačka među najvažnijim privrednim partnerima Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu

Orlić se sastao sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga
Vladimir Orlić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić sastao se sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga Mihaelom Rotom i iskazao zahvalnost Nemačkoj na ukazanoj podršci evropskim integracijama Srbije navodeći da je u okviru sprovođenja reformskog procesa u našoj zemlji potvrđen značajan napredak u svim oblastima.

Tokom sastanka su potvrđeni dobri bilateralni odnosi dve zemlje, kao i visok nivo političkog dijaloga ostvaren u prethodnom periodu, uz izraženu zajedničku opredeljenost da bude nastavljen i intenziviran, saopšteno je iz Kabineta predsednika Narodne skupštine.

Orlić je naglasio da je Srbija posvećena dijalogu i očuvanju mira i stabilnosti u regionu i istakao neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa prethodnim sporazumima u okviru dijaloga između Beograda i Prištine. 

"To je u ovom trenutku najvažnije, kao i da se obezbedi poštovanje prava Srba na Kosovu i Metohiji i bezbednost za njihove živote, koje opasnim i neodgovornim postupcima A Kurti svakodnevno ugrožava".

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Orlić je istakao da je Nemačka među najvažnijim privrednim partnerima Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. 

"Nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 80.000 radnika i očekujemo da taj broj dostigne i 100.000. Želimo da kontinuitet ekonomske saradnje održimo i dodatno je unapredimo u budućnosti".

Dodao je da su za politiku razvoja Srbije glasali većinom građani Srbije na predsedničkim i parlamentarnim izborima, te da je to demokratski iskazana jasna volja naroda u Srbiji.

Rot je zahvalio na vremenu i mogućnosti za razgovor i istakao da iskreno uvažava poštovanje prisutno u našoj zemlji prema Nemačkoj, koje se ogleda i kroz dobru ekonomsku saradnju. 

On je rekao da su moderna administracija, borba protiv korupcije i nezavisno sudstvo, važni aspekti daljeg razvoja ekonomskih odnosa i nastavka investiranja u Srbiju, pre svega kroz rad malih i srednjih preduzeća.

Rot je pozdravio napore Srbije na njenom putu ka punopravnom članstvu u uniji evropskih zemalja i naglasio značaj nastavka ispunjavanja obaveza i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, te ukazao na važnost prilagođavanja spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije. 

On je naglasio značaj parlamentarnih debata za osnaživanje demokratskih procesa, budući da predstavljaju priliku za sve političke opcije da građanima predstave svoje stavove i programe.

Sagovornici su potvrdili spremnost za intenziviranje parlamentarne saradnje, kako kroz angažovanje i dalje međusobno povezivanje poslaničkih grupa prijateljstva, tako i kroz aktivnosti odbora i drugih radnih tela u parlamentima Srbije i Nemačke. 

Govoreći o ekonomskoj saradnji, istakao je da je Nemačka među najvažnijim privrednim partnerima Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

"Nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 80.000 radnika i očekujemo da taj broj dostigne i 100.000. Želimo da kontinuitet ekonomske saradnje održimo i dodatno je unapredimo u budućnosti. Za politiku razvoja Srbije glasali su, velikom većinom, naši građani: na izborima za predsednika Srbije, kao i za parlament. To je demokratski iskazana jasna volja naroda u Srbiji", zaključio je Orlić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike