Orlić: Deo opozicije u Srbiji vodi hajku protiv Vučića, to im je smisao života i političkog predstavljanja

02.03.2023

10:27

0

Orlić ukazuje da opozicija optužuje Vučića na isti način na koji to čini i Aljbin Kurti

Orlić: Deo opozicije u Srbiji vodi hajku protiv Vučića, to im je smisao života i političkog predstavljanja
Vladimir Orlić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić ocenio je danas da je deo opozicije rešio da vodi hajku protiv predsednika države Aleksandra Vučića, koji se jedini istinski bori za interese srpskog naroda i koji je uspeo da se izbori da se mišljenje Srbije u pregovorima o KiM uvažava. 

"Rešili su da vode hajku i to je smisao svega ako ćemo da gledamo šta ko ima da kaže i da ponudi. To je tim ljudima smisao života i političkog predstavljanja, oni nemaju ništa drugo", rekao je Orlić gostujući na TV Pinku. 

Deo opozicije u Srbiji i Priština imaju "istog protivnika"

Upitan kako to da deo opozicije i u Prištini ima slične stavove kada je u pitanju formiranje ZSO, on je kazao da je to zato što je "očigledno da imaju istog protivnika".   

"I jedni i drugi smatraju ga za svog, ne više ni protivnika, nego neprijatelja koga treba uništiti, a za njih je to Aleksandar Vučić. I ne samo za vlasti tzv. Kosova nego i za deo opozicije u Srbiji", rekao je Orlić. 

Dodao je da je poenta i za jedne i za druge da imaju istu metu i da svako pokušava to da učini na svoj način. 

"Nekada doslovce te Kurtijeve reči, ako pogledate šta govori i o Aleksandru Vučiću lično i o Srbiji koja njegovu politiku sledi, možete da čujete i od raznoraznih u Beogradu, pre svega od ovih lažnih desničara kako sebe vole da nazivaju, a to je ova antidržavna snajper koalicija", kazao je Orlić. 

On je dodao da oni optužuju Vučića, članove njegove porodice, političke predstavnike srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na isti način na koji to čini i Aljbin Kurti. 

Tanjug/Miloš Milivojević
Sastanak sa diplomatskom petorkom u vili "Mir"

 

"Tekst je bukvalno identičan, možete samo rečenice da prepišete", kazao je Orlić.  

Naveo je da ljudi u Srbiji razumeju sve, jer  godinama slušaju iste priče i znaju šta su radili kada su bili na vlasti ti što kažu za sebe da su "neke navodne patriote".

"Znaju i koliko je tu patriotizma bilo, odnosno koliko nije, jer su radili sve suprotno onome što pričaju. Tada su učinili sve što su mogli da urade što više za takozvano nezavisno Kosovo", rekao je Orlić.  

Podvlači da svi oni kao neprijatelja vide istog čoveka, to je, kako kaže, predsednik Vučić. 

"I onda sve što možete smislite, slažite, napadnite, sami sebi uskočite u usta 500 puta - nije važno, gledajte samo kako njemu da pokušate da napravite negde neku štetu, jer oni misle da će na najtežim pitanjima, a KiM je verovatno najteže koje može da vam padne na pamet, da slome Aleksandra Vučića i sve je podređeno tom cilju", rekao je Orlić. 

Opozicija pokušava sebi da obezbedi vlast napadajući Vučiča

Govoreći o premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju, on je ocenio da Kurti pokušava da sačuva sebe i svoju vlast, jer  se vidi koliko ga napadaju, kako je kazao, njegovi u Prištini.

"Kažu mu da ih je lagao i da je rekao da će da natera Vučića da kaže da će da dođe do obostranog priznanja, od toga sada nema ništa , nema nikakvog priznanja,  pitaju ga šta će da bude sa stolicom u UN i kažu mu da  Vučić kaže od toga nema ništa", naveo je Orlić.

Printscreen/RTS2
predsednik Vučić u Skupštini govori o KiM

 

Svesni su, kako je rekao, da će Kurti sada morati da implementira Zajednicu srpskih opština, što priča ne samo Vučić, nego i Stano i Borelj.

Kako navodi, opozicija u Srbiji koristi situaciju pokušavajući sebi da obezbede vlast i fotelje napadajući Vučiča. 

"Je l nekoga iznanđuje možda kada se pojavi čovek pa svedoči da je svojevremno Vuk Jeremić moliio da bi se dodovorio Zapadu da Rusija ne staje u zaštitu Srbije  kada je trebalo pred Ujedinjenim Nacijama? Pa naravno da ne.Ništa tu  čudno nema, to su radili sve vreme. Kada su bili na vlasti oni su gledali kako da se što više dodvore strancima koji su i tada svakako tražili sve i svašta, a oni su išli mnogo dalje od toga i radili su i ono što im ne traže", kaže Orlić. 

On dodaje da su predstavnici bivše vlasti, koji su sada u opoziciji priznali da su abolirali 1.800  albanskih terorista i zločinaca.  

"Vama sada ovaj francuski državljanin Miloš Jovanović DSS priča i priznaje da su pustili 1.800 terorista i krvoloka UČK,  ne zato što je to neko tražio i ne zato što je to bio strašan pritisak i mogućnost da bude velikih posledica po Srbiju", rekao je Orlić. 

Razgovori u Briselu su bili najteži mogući

Dodaje da bivša vlast pokušava da nađe opravdanje za svoje postupke za koje opravdanje ne postoji i ističe da su među tih 1.800 bili su i Aljbin Kurti i Fljora Brovina.

Orlić ističe da su u razgovori u Briselu bili najteži mogući. 

"Mi smo to posmatrali sa neke distance, a tamo se borio Aleksandar Vučić, predsednik zna koliko je to bilo teško. Hteli su mnogi mnogo toga, ali kao što vidite ne može to tako kako neki zamisle u svojim glavama nego mora sa Srbijom da se razgovara. I za to se pod jedan izborio Vučić"; kazao je Orlić. 

Dodao je da se prvi put sa Srbijom razgovara, jer su oni pre Vučića pristajali na sve što im se ispostavi od prebacivanja pregovora, pa do mišljenja Međunarodnog suda pravde i izručenja srpskih generla u Hag. 

"Vučić je  izborio za to da nas pitaju i uvažavaju, on predstavlja Srbiju i niko od njega to ne bi mogao da radi bolje.  Ovi nesrećnici ovdašnji ne mogu čak ni da osšrate šta priča i objašnjava i kakav smo stav zauzeli i kako se borimo dalje", rekao je Orlić. 

Srbija je uspela da ne uđe u "Kurtijev scenario"

Dodao je da je Srbija uspela da ostane pri "crvenim linijama" o kojima je predsednik govirio javno. 

"Kao što vidite ništa prekršili nismo. Rekao je da neće da potpisuje stvari koje nisu u saglasju sa našim crvenim linijama i ostao od reči", kazao je Orlić. 

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
Vučić i Kurti na sastanku u Briselu sa Boreljom i Lajčakom

 

Dodao je da je Srbija uspela da ne uđe u, kako je rekao, Kurtijev scenario. 

"On bi značio da smo mi oni isti Srbi iz devedesetih, oni koji su odbili sve, pa onda im traži da implementiraju i ono što hoće i ono što neće, a ako zatreba čak ih malo i bombarduj. Taj scenario smo uspeli da izbegnemo", kazao je Orlić. 

Govoreći o pretanjama predsedniku Srbije, Orlić je kazao da oni koji prete ne bi imali šta drugo da rade na političkoj sceni Srbije i da  je, kako je kazao kod njih,  po sredi "patološka mržnja koja je sama sebi cilj i smisao". 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike