Ministar Vučević imao brojne sastanke na “Šuman forumu”: Susret sa generalnim sekretarom EEAS, ministrima odbrane Bugarske i Kipra

21.03.2023

14:24

0

Ministar Vučević je istakao da partnerstvo Srbije i Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije

Ministar Vučević imao brojne sastanke na “Šuman forumu”: Susret sa generalnim sekretarom EEAS, ministrima odbrane Bugarske i Kipra
Copyright Printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefanom Saninom i ministrom odbrane Republike Bugarske Dimitrom Stojanovim u okviru „Šuman foruma“ u Briselu.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

Ministar Vučević je, tom prilikom, istakao da partnerstvo Srbije i Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije, kao i da je ono u skladu sa nacionalnim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Srbija je, prema rečima ministra odbrane, opredeljena da u saradnji sa drugim državama i međunarodnim organizacijama doprinosi jačanju sopstvene, regionalne i globalne bezbednosti, što i dokazuje učešćem u vojnim misijama i operacijama EU za upravljanje krizama, Konceptu borbenih grupa, saradnjom sa Evropskom odbrambenom agencijom i učešćem u njihovim projektima, kao i pomoći drugim organima vlasti u izgradnji kapaciteta za učešće u civilnim misijama EU.

Ministar Vučević istakao je da je strateško opredeljenje Srbije vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju i ostvarivanje dobrih rezultata sa svim zainteresovanim stranama. On je naglasio da se stabilnost u regionu može postići jedino kroz dijalog i saradnju i da stoga Ministarstvo odbrane Republike Srbije neprestano radi na unapređenju i daljem razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

Ministar Vučević istakao je da je prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, neophodno kako bi se održao mir, a dijalog Beograda i Prištine jedini način da se mirnim i političkim sredstvima prevaziđu nesuglasice. Jednostrani i neodgovorni potezi Prištine, ne samo da nanose štetu dijalogu, već utiču na destabilizaciju celog regiona, podvukao je ministar Vučević.

Generalni sekretar EEAS Sanino, govoreći o evropskom putu Srbije, preneo je da je u poslednjem mesecu vidljiv napredak Republike Srbije tokom razgovora i po pitanju dijaloga i po pitanju nacionalne pozicije. On je istakao da vidi da Republika Srbija sa Evropskom unijom ima više prilika nego prepreka.

Tokom današnjeg susreta, Sanino je predložio da se bezbednosna partnerska saradnja proširi i na druge oblasti kao što su sajber bezbednost i hibridne pretnje. Prema njegovim rečima, to bi proširilo i unapredilo saradnju u oblasti bezbednosti kako bi imali zaokružen i kompletan pristup bezbednosti, jer nije dovoljno samo razgovarati o učešću u mirovnim operacijama i misijama. Bezbednost danas, ukazao je Sanino, mora da bude zasnovana na zajedničkoj percepciji izazova i pretnji u svetu.

 

 

Ministar odbrane Miloš Vučević sastao se i sa ministrom odbrane Republike Bugarske Dimitrom Stojanovim na marginama „Šuman foruma“ u Briselu.

Dva ministra bila su u prilici da na sastanku analiziraju dosadašnju saradnju u oblasti odbrane i razgovaraju o pitanjima od strateškog značaja, ne samo u oblasti odbrane, već i o unapređenju ukupnih odnosa dve zemlje.

Ministar Vučević posebno se osvrnuo na zajedničko bojno gađanje pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i Bugarske armije na poligonu „Šabla“ na obali Crnog mora, kao i na obuku pripadnika Oružanih snaga Bugarske na simulatoru aviona MiG-29 na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Beogradu.

Ministri odbrane Srbije i Bugarske ocenili su da je saradnja u oblasti odbrane dobra uz mogućnost njenog daljeg unapređenja u oblastima od zajedničkog interesa.

 

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se i sa ministrom odbrane Republike Кipar Mihalisom Jorgalasom.

Na početku sastanka, ministar Vučević čestitao je svom kolegi izbor na funkciju ministra odbrane Kipra, uz želje da će dati pun doprinos unapređenju saradnje u oblasti odbrane i sveukupnih odnosa dve zemlje.

Ministar odbrane Srbije zahvalio je na kontinuiranoj podršci Кipra u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i naglasio da naša zemlja podržava iznalaženje sveobuhvatnog rešenja kiparskog pitanja, u skladu s relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

On je dodao i da će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani u multinacionalnoj operaciji UN na Кipru (UNFICYP) nastojati da i u narednom periodu svojim profesionalizmom, predanošću i zalaganjem opravdaju ukazano poverenje i da će nastaviti da daju doprinos ispunjavanju mandata navedene misije.

Ministri Vučević i Jorgalas saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane dobra i da je karakteriše kvalitativan napredak, imajući u vidu nivo realizovanih susreta i razgovora na visokom nivou, kao i realizovane aktivnosti u domenu vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, neopterećeni otvorenim pitanjima i zasnovani na međusobnom uvažavanju i saradnji. Takođe, izraženo je uverenje da će i u narednom periodu, kroz zajedničke aktivnosti i saradnju, biti potvrđeno već dokazano prijateljstvo dva naroda i dve vojske.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: NS Uživo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike