Vučić: Srbija se nikada nije služila trikovima, primeniće ono što je rekla, a da li će neki drugi, to ćemo da vidimo

21.03.2023

13:42

0

Pravno obavezujuće za Srbiju je nešto na šta predsednik stavi potpis ili pečat ili kada se sa tim verbalno, odnosno usmeno saglasi

Vučić: Srbija se nikada nije služila trikovima, primeniće ono što je rekla, a da li će neki drugi, to ćemo da vidimo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija nikada nije služila nikakvim trikovima i da će implemetirati ono što je, kako je naglasio, rekla da će da uradi.

"To je moja poruka onima koji su govorili o tome. Za razliku od svih njih mi se nikada trikovima ne služimo. Ono što sam rekao u Narodnoj skupštini Republike Srbije, što sam rekao njima u Ohridu, njima u Briselu i petorki u Beogradu, ponavljam svakoga dana i ni za jotu se moj stav nije promenio ni pred kim", rekao je Vučić je na konferenciji za novinare sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antonijem Tajanijem povodom Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije

Odgovarajući na pitanja novinara da li će Beograd implementirati ono što je dogovoreno na sastanku u Ohridu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, predsednik je kazao da je pravno obavezujuće za Srbiju nešto na šta on stavi potpis ili pečat ili kada se sa tim verbalno, odnosno usmeno saglasi. 

"I niko drugi ne može da proizvede pravne posledice za Republiku Srbiju osim njenog predsednika i u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova", napomenuo je Vučić.

Dodao je će Srbija raditi na implementaciji svega što je, kako je kazao, "rekla da će da radi". 

"Ne mislim da će Priština da ispuni ono što joj je jedina obaveza, a to je da u skladu sa sporazumima dostignutim u dijalogu formira Zajednicu srpskih opština. Dakle, sve što smo rekli da ćemo da radimo na implentaciji mi ćemo da uradimo. Ono što sam rekao da nećemo, to sam i danas ponovio Antoniju Tajaniju, da ne bi bilo pokvarenih i lažnih tumačenja i da vidite da se uopšte ne plašim što govorim svima u lice potpuno isto. Zamolio bih pojedine ministre iz nekih zemalja da pitaju i kancelara (Nemačke Olafa) Šolca i predsednika (Francuske Emanuela) Makrona jesam li im to u lice rekao ili ne", rekao je Vučić. 

Ponovio je da to za Srbiju podrazumeva da nema govora o članstvu u Ujedinjenim nacijama za takozvano Kosovo, kao ni organizacijama, institucijama i agencijama UN i da nema priznanja. 

"Sve ostalo što znači stvarno normalizaciju odnosa, što znači normalan odnos između Srba i Albanaca, bolje odnose, bez tenzija i sukoba Srbija je spremna da primenjuje i Srbija će da implementira. A da li će neki drugi, to ćemo da vidimo, pa ću uskoro da ih pitam ko se služio trikovima, a ko nije", naglasio je predsednik.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
Antonio Tajani i Aleksandar Vučić

 

Istakao je da što se Srbije tiče, ona ima svoju reč i da njena reč nešto znači. 

"A plašim se da nečiji potpisi ni do danas nisu značili ništa, jer da to nije tako onda 10 godina posle potpisivanja sporazuma ne bismo i dalje pričali o ZSO, kao što pričamo danas", rekao je Vučić. 

Dodao je da mu nije lako da trpi "nejneodgovornije i najnesposobnije tipove u zemlji koji su uništili zemlju". 

"To ću ostaviti za neke druge dane, ne želim u takve stvari da mešam naše goste. I dobiće zaslužen odgovor. Kao što ne mislim da Srbija treba da se povlači i sklanja od bilo koga i da ima nečega da se stidi, tako ima mnogo manje da se stidi onih najgorih u njoj koji bi je uništili u roku od pet minuta i oni će dobiti svoj pravi politički odgovor", poručio je Vučić. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike