Vučić nakon sastanka u Ohridu: Uspeli smo da se izborimo da ono što je dostignuto u dijalogu bude i primenjeno

19.03.2023

11:14 >> 12:16

0

Autor: Ekipa 24sedam

Vučić je sinoć, nakon razgovora koji je trajao duže od 12 sati, rekao da ništa nije potpisano, ali da je napravljen plan

Vučić nakon sastanka u Ohridu: Uspeli smo da se izborimo da ono što je dostignuto u dijalogu bude i primenjeno
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se nakon sinoćnjeg sastanka u Ohridu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je sinoć, neposredno nakon razgovora kojem su posredovali izaslanici EU Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, a koji je trajao duže od 12 sati, rekao da ništa nije potpisano, ali da je napravljen plan. 

Žozep Borelj je istakao da su juče dogovoreni praktični koraci, šta treba da se uradi, do kada, od strane koga i kako.

-Dvanaest sati smo pričali, i drago mi je da kažem da imamo dogovor, imamo sporazum o tome kako će se sve uraditi, istakao je sinoć Borelj.

Instagram buducnostsrbijeav
 

-Juče smo imali rundu dijaloga, koju su evropski i svetski moćnici napravili veoma važnom. Razgovori nikada nisu laki i jednostavni, jer je reč o stranama koje su nažalost i dalje suprostavljene i koje imaju najčešće suprostavljene interese. Pročitaću ceo aneks, ukazati na pravnu prirodu, govoriti oko svega što se događa i pokušati da objasnim gde se danas nalazimo i šta je to što činimo, rekao je predsednik na početku obraćanja dodajući da smo prošli kroz teške dane i da smo bili izloženi lavini neisitina, jer mnogi kod nas se nadaju najgorem rešenju po zemlju, jer što gore po zemlju, to bolje po njih.

Pošto je pročitao aneks, Vučić je izjavio oko čega su se saglasili, oko čega nisu, kakva je uloga predsednika Republike, šta je pravno obavezujuće a šta nije i kako disciplinovano moramo da se ponašamo u budućnosti. 

-Ovo je za nas u uslovima u kojima ne postoji ništa lako, ne posebno teško. Biće nam mnogo teže u budućnosti, rekao je Vučić i dodao: Ono što je bitno za nas, ne zavisimo više od proštinske dobre volje i što je pozitivna stvar u pregovaračkom okviru, da ne zavisimo od Prištine, već i od onoga koliko smo mi spremni da uradimo, kada govorimo o evropskom putu. A evo zašto nisam potpisao zbog nekoliko stvari - Republika Srbija je međunarodno-pravno priznata država i ne želim da pravim međunarodno-pravne ugovore sa Kosovom. Čak i moje izjave su obavezujuće za državu i pazim na svaku reč koju izgovaram. 

TANJUG/ TARA RADOVANOVIć
obraćanje predsednika Srbije

 

-Republika Srbija je spremna da radi do crvenih linija, istakao je Vučić.

Priština je spremna da potpiše jer time proizilazi formalno-pravna obaveza Srbiji. 

-Važan član su nestale osobe. Svaka majka želi da zna gde joj dete zakopano... Priština je to do sada koristila kao instrument pritiska na Srbiju iz k'je bi se proizvele pravne obaveze za navodnu ratnu odštetu. Bukvalno su se iživljavali, a mi smo bili spremni da prihvatimo, ali problem je nastajao što smo mi mogli da prihvatimo jedan termin oko toga kako su prisilno nestali, ali nismo mogli da prihvatimo prisilni nestanak, jer bi zbog toga po nas dodatno izlazile dodatne obaveze i odgovornost za sukobe. Kada mislite da razgovaramo o sitnim stvarima, želim da znate da iza svega postoji neki trik. Dakle, Srbija želi da normalizuje odnose, da pravimo posao, zato smo i napravili Otvoreni Balkan... Pred nama je ogroman posao, istakao je Vučić i dodao da veruje da ćemo moći da nađemo rešenje.

O Zajednici srpskih opština

-Za nas je veoma važno što se nedvosmisleno pominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga. Videli ste kada je završen sastanak trudio sam se da budem korektan, nijednu ružnu, potcenjivačku reč nisam hteo da kažem. Ali, Kurti se pojavio i rekao da ima Ahtisari plan, Srbija nije prihvatila taj plan, nije ga usvojila. Kurti je izneo tri stuba na kojima je želeo da se formira ZSO, ja sam rekao u redu ja mogu da odem nema smisla sve što smo radili. Postoje potpisi na četiri sporazuma i o tim sporazumima govorimo, rekao je Vučić.

Tv Pink Printscreen
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

A evo zašto je važna Zajednica za srpski narod.

-Svi ljudi koji žive južno od Ibra, žive kao u getu. Nemaju nikakav ni institucionalni okvir. Svi žele da dođu do Mitrovice. Nama je zajednica potrebna gde god Srbi žive i potrebnija je na jugu nego na severu. Time će dobiti organ koji ima predsednika, savet, administraciju, skupštinu, koja će komunicirati u skladu sa Briselskim sporazumom i u skladu sa centralnim vlastima, rekao je Vučić i istakao da je ovo ono što je važno.

-Uspeli smo da se izborimo da ono što je dostignuto u dijalogu da to bude primenjeno, cedićemo suvu drenovinu, nadam se da je moguće, a plašim se da će biti teže od onog što danas mislim, ali vidim da nisu suštinski spremni. 

Šta budemo uradili, zavisiće naš evropski put.

-12 puta smo juče menjali tekst. Prvobitni sporazum, Šolc-Makronov plan nije pregovaran, to je pregovarački okvir...Ovde nema obaveza po nas... Za nas je mnogo važno da kreiramo ambijent u kojem će Srbi na Kim da budu bezbedni, da naš narod gde god živi ima mir i da sačuvamo našu državu i ustav Srbije, a to nije lako, jer su spoljni pritisci takvi da se pre svega ovog poslednjeg odreknemo. Jasno sam stavio do znanja da dok sam predsednik to neću učiniti. Pozvaću sve koji budu hteli da dođu na konsultacije, najavio je Vučić.

Tanjug/Tara Radovanović
obraćanje predsednika Srbije

 

Važno je da radimo ubrzano na napretku ekonomije, poručio je Vučić.

-Važne vesti za 5.607 ljudi, Srbe i Rome koji primaju državnu socijalnu pomoć na KiM povećavamo sa 11 hiljada na 20 hiljada, moguće je makar preživeti, rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će do juna posetiti KiM.

Sada vreme radi za nas, jer mi brže pristižemo i očekujem preko 4 milijarde investicija, a možda će biti i 5 milijardi, reč je o direktnim investicijama. Srbija ode u nebesa, ako se to ostvari, rekao je Vučić.

On je istakao da će proces formiranja verovatno uskoro početi, ali da je pitanje koliko će trajati.

Kažu pojedini političari kod nas da je Srbija u mnogo povoljnijoj poziciji zbog povlačenja priznanja, pa kažite mi od 2008-2012. dajte mi ime jedne zemlje koja je povukla priznanje, recite mi ime bolnice koju su izgradili, kilometar pruge - nema, ne postoji. Kada dođemo do taga, maca im pojede jezik, a kada treba druge da optužuju onda su bahati. Ti što jutros psuju, pre neki dan u susretu sa Miroslavom Lajčakom, ćute kao zaliveni, reč ne izgovaraju, a onda izađu na ulicu, Vučiću vreme je da te srušimo, pa što to niste rekli na tom mestu?

Na kraju je odgovorio na Kurtijevu opasku da nije potpisao sporazum, da vodi državu Srbiju i da je njegov potpis pravno-obavezujući za Srbiju.

-Znam na šta stavljam i na šta ne stavljam potpis, ponašam se ozbiljno i odgovorno...  U datim okvirima mislim da smo uradili dobre stvari za Srbiju i region i sada treba još jače da krenemo, poručio je Vučić na kraju.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je precizirao da je Srbija spremna da implementira dogovoreno, ali da neće nikada priznati nezavisnost i prihvatiti prijem Kosova u EU.

-Srbija ide punim jedrima napred, imaće tri puta veću platu nego pre 10 godina do 2025. godine, čuvaćemo državno-pravni status, a posledice ako ne implementira - može imati direktne posledice po procese pristupanja EU i finansijsku pomoć, kako piše u aneksu ugovora. 

Aneks dogovoren u Ohridu

"Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz njih, ekspeditivno i u dobroj veri. Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU", navodi se u dokumentu.
Kako se dodaje, strane takođe primaju k znanju da će posrednik, EU, odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces promene merila za Poglavlje 35 za Srbiju kako bi se reflektovale nove obaveze koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa.
Dnevni red Kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će pođednako odražavati nove obaveze Kosova koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa, navodi se u saopštenju i dodaje da su strane saglasne da kao hitno pitanje prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovorena u okviru Dijaloga uz podršku EU.
"Da bi implementiralo član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje adekvatnog nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima o dijalogu koje je odredio posrednik EU", navodi se u Aneksu.
Dodaje se da su strane saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.
"Da bi se implementirao član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se formirao investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Isplata neće biti izvršena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti izvršene.
U tekstu se navodi i da se Kosovo i Srbija slažu da će se svi članovi sprovoditi nezavisno jedan od drugog, i dodaje da redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihove implementacije.
Takođe, navodi se da se Kosovo i Srbija slažu da neće blokirati primenu nijednog člana.
Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u sklopu dijaloga koji vodi EU.
"Kosovo i Srbija priznaju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i finansijsku pomoć koju dobijaju od EU", zaključuje se u dokumentu.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike