Prištini nije "po volji" dogovor u Ohridu, pljušte kritike: Neuspeh Kurtija, sporazum bez priznanja, situacija nepopravljiva

19.03.2023

10:20

0

Autor: I.K.

Nekoliko tačaka dogovorenih u Ohridu, postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane

Prištini nije "po volji" dogovor u Ohridu, pljušte kritike: Neuspeh Kurtija, sporazum bez priznanja, situacija nepopravljiva
Aljbin Kurti - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Jutro nakon dogovora u Ohridu oko sporazuma koji će posle 10 godina naterati Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština, pljušte kritike na račun Kurtija.

Ono što je za dobrobit srpskog naroda, za Prištinu nije uspeh. Oni su očekivali priznanje, a njega niti su dobili niti će dobiti.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku kaže da je Aljbin Kurti iz Ohrida doneo tzv. Kosovu sporazum bez konačnog priznanja, ali sa ZSO u njemu. On je na Fejsbuku naveo da je nova situacija, predstavljena kao integraciona obaveza Kosova, nepopravljiva.

“Prevara i gubitak istorijske prilike, ovo je epilog Kurtija kao premijera u dijalogu. Lažna politička stvar koja je užasno koštala Kosovo okončana je sinoć. Postavljeni uslovi, govori, stavovi su jednostavno poništeni. Osim toga, sporazum bez priznanja, ne konačan i plus sa ZSO u njemu je ono što je Kurti danas doneo na Kosovo. Ova nova situacija, transformisana kao integraciona obaveza naše zemlje, je nepopravljiva”, rekao je Abdidžiku, prenosi Kosovo onlajn.

Analitičar Imer Muškoljaj istakao je da se aneks implementacije evropskog predloga bavi samo formiranjem Zajednice srpskih opština, prenosi Ekonomija onlajn.

Muškoljaj je naveo da je to što je ZSO glavna tačka aneksa implementacije neuspeh Aljbina Kurtija.

"Ceo aneks implementacije bavi se samo jednom tačkom sporazuma osnivanjem Asocijacije. Neuspeh ima ime: Aljbin Kurti“, zaključio je Muškoljaj.

Očigledno je da dogovor koji štiti Srbe na KiM, svojim vekovnim ognjištima nije uspeh za Prištinu. O detaljima postignutog juče u Ohridu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće danas od 11 časova, za kada je najavio obraćanje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je juče da su se Beograd i Priština složili da primene aneks o sprovođenju evropskog predloga o Kosovu i Metohiji, posle dvanaestočasovnih razgovora u Ohridu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče u kratkom obraćanju da je nekakav dogovor postignut.

- Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili, postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane. Znam da će albanska strana insistirati na tome da nisam potpisao ništa, obojica smo stavili do znanja šta su njegove a šta naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D, ali mislim da je bio okej dan - kazao je predsednik Srbije. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike