Predsednik objasnio zašto je važno formiranje ZSO!

19.03.2023

11:26

0

Autor: J. S. J.

Ovo je za nas važno - istakao je Vučić

Predsednik objasnio zašto je važno formiranje ZSO!
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije je danas tokom obraćanja u Predsedništvu Srbije objasnio zašto je važno formiranje Zajednice srpskih opština.

- Svi koji žive južno od Ibra žive kao u getu. Nemaju ni institucionalni okvir, i bez obzira što gradimo veliku bolnicu u Gračanici, svi samo hoće da se dočepaju severne Mitrovice. Zato što je naslonjena na centralnu Srbiju, i tu im je lakše. Potrebno nam je svugde gde Srbi žive, ali naravno mnogo više na jugu pokrajine. Srbi će dobiti insitucionalni okvir za svoje delovanje, organ koji ima svog predsednika, skupštinu, savet i koji će komunicirati za centralnom vlašću. Ovo je za nas važno - istakao je Vučić.

Tada albanski predstavnici kažu  - želimo to na 3 stuba - Ustav Kosova, drugi stub im je izjava Federike Mogerini Isi Mustafi da to ne treba da budu izvršna ovlašćenja i treći stub - pismo uredništvu koje su potpisali Eskobar i Derek Šole. 

Tanjug/Tara Radovanović
 

 

-Ja sam svašta video, i veoma poštujem i gospodina Šolea, i Eskobara, ali jel moguće da vi meni govorite da je materijalni i formalni izvor prava, jedan tekst u novinama". I kao što vidite izborili smo se za našu stranu. Plašim se da će biti mnogo teže nego što mislim - rekao je predsednik. 

Predsednik je pokazao deklaraciju, koju je bio spreman da potpiše, ali da nije potpisana zbog Kurtijevih zahteva.

- Sve smo prihvatili, osim jednog zahteva. Iživljavali su se sa zahtevima i dodavali su. I prihvatili smo, nemamo problem sa tim, u humanitarnom i humanom smislu. Problem je nastao oko toga što smo mi mogli da prihvatimo jedan termin, oko toga kako su prisilno nestali, ali ne možete da prihvatite termin prisilni nestanak, zato što je taj termin deo posebne međunarodne konvencije, i onda bismo imali obavezu da plaćamo ratnu odštetu i da smo direktno odgovorni za sukob na KiM - kaže Vučić.

Predsednik Vučić kaže da iza svega postoji neki trik. Ponovio je da želimo normalizaciju odnosa i da živimo normalno sa Albancima.

On je kazao da će uskoro biti organizovani razgovori sa predstavnicima Srba sa KiM i izrazio nadu da će do juna i lično posetiti KiM. .

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike