Borelj potvrdio reči predsednika: Dogovoreno je da Priština mora odmah da formira ZSO

18.03.2023

23:37

0

Visoki predstavnik Evropske unije je kazao da su se Srbija i tzv. Kosovo dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma na putu normalizacije odnosa dve strane

Borelj potvrdio reči predsednika: Dogovoreno je da Priština mora odmah da formira ZSO
Žozep Borelj - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, oglasio se nakon sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Ohridu.

- Svi smo imali dug dan. Cilj je bio da se slože Srbija i Kosovo kako da implementiraju prihvaćeni dogovor od 27. februara. Danas je pitanje bilo dogovoriti se kako da se implementira. Praktični koraci, šta treba da se uradi, do kada, od strane koga i kako. Često se kaže da je đavo u detaljima, ponekad je u kalendaru, u rasporedu. Dvanaest sati smo pričali, i drago mi je da kažem da imamo dogovor, imamo sporazum o tome kako će se sve uraditi. Kosovo i Srbija su se složili o Aneksu implementacije - rekao je Borelj.

- U okviru Aneksa, potpuno su se posvetile obe strane da će poštovati sve članove i ispuniti sve svoje obaveze u dobroj volji i na vreme. I ovaj rezultat dolazi nakon dugog i teškog procesa pregovora. Ne želim to da krijem. Ne ostajemo 12 sati zbog lakih stvari. Sastali smo se pre danas u različitim formatima i konstalacijama, sa ciljem da premostimo razlike - rekao je on i rekao da se Kosovo obavezalo na formiranje Zajednice srpskih opština.

 

- Član sedam sporazuma, Kosovo se složilo da lansira odmah, i to mislim odmah, pregovore o posebnim garancijama za samoupravu srpskih zajednica na Kosovu. Obe strane će podržati deklaraciju o nestalim osobama, i to je hitna stvar. Najpre smo predložili detaljniji Aneks, ambiciozniji, ali strane nisu mogle da se dogovore o njemu - rekao je on.

Po određenim pitanjima, rekao je on, Kosovo je imalo premalo fleksibilnosti, i EU je stoga ponudila kreativna rešenja. Ali sada, naglasio je Borelj, obe strane moraju da ispune dogovoreno u okviru svog evropskog puta.

"Ciljevi deo evropskog puta, ako ne budu ispunjeni, biće posledica"

- Dali smo mnoštvo kreativnih predloga, i o suštini i o potpisima, ali strane nisu našle zajednički prihvatljivo rešenje nalik našem. Aneks i sporazum se smatraju usvojenim i biće objavljeni. Verujte mi, iako smo predložili ambiciozniji tekst, sporazum i Aneks će postati integralni deo njihovog evropskog puta. I da bih bio konkretan, pokrenuću odmah relevantne amandmane u okviru poglavlja 35 za Srbiju. Tako će obe strane biti primorane da ispune ciljeve koji su deo evropskog puta, i mi ćemo zahtevati da ih ispune. Sada su na putu ka Evropi. Ako ne ispune, biće posledica - rekao je on.

- Trebalo bi da se fokusiramo na sadržaj, obe strane će imati značajne benefite od ovog sporazuma. Dijalog se ne tiče samo Kosova i Srbije, i pažnja toliko medija izvan regiona to pokazuje. Radi se o stabilnosti, bezbednosti i napretku regiona. Dijalog se mora videti u trenutnom širem geopolitičkom kontekstu. U ponedeljak će se u Briselu sresti ministri spoljnih poslova EU, potom lideri EU krajem nedelje, i sve ću ih informisati da su obe strane rekle da će ispuniti obaveze potpuno i brzo - rekao je Borelj.

- Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose i to se ne može izbeći. Sporazum i Aneks su važan korak ka toj stvarnosti, a mi ćemo nastaviti neumorno da radimo sve dok ne postignemo dogovor o normalizaciji odnosa - zaključio je on.

On je posle sastanka u Ohridu rekao da su se dve zemlje dogovorile da poštuju sve tačke i da će ih sve sprovesti.

On je pomenuo i član 7 o kome se mnogo raspravljalo po pitanju „Samoupravljanja srpske zajednice na tzv. Kosovu“.

- Za član 7 – tzv. Kosovo je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice - rekao je Borelj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike