Petković sa Konrad o toku dijaloga i političko-bezbednosnoj situaciji na KiM

02.03.2023

12:14

0

Beograd, uz jasna ograničenja, ostaje iskreno zainteresovan da se u dijalogu dođe do kompromisnog rešenja

Petković sa Konrad o toku dijaloga i političko-bezbednosnoj situaciji na KiM
Anke Konrad i Petar Petković - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković danas je sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad, razgovarao o toku dijaloga Beograda i Prištine i o političko-bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini.

Petković je naglasio da Beograd, uz jasna ograničenja, ostaje iskreno zainteresovan da se u dijalogu Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Prema njegovim rečima, takvo opredeljenje Beograda ni ovoga puta nije naišlo na razumevanje prištinske strane, koja je, po starim receptima, na sve načine pokušavala da izbegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

"Beograd će istrajati u svojim nastojanjima da obezbedi čvrste i pouzdane mehanizme za zaštitu položaja i prava  srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zato neće odustati od sprovođenja onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, što se pre svega odnosi na formiranje ZSO", istakao je Petković. 

Govoreći o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, direktor Petković je posebno istakao najnoviju presudu Ivanu Todosijeviću, kojom Priština nastavlja da unilateralnim potezima krši Briselski sporazum. 

On je nemačku ambasadorku upoznao i sa jednostranim kršenjem sporazuma o registarskim oznakama od strane Prištine, što je i EU nedvosmisleno potvrdila svojim saopštenjem.

 "Savezna Republika Nemačka, kao članica EU i zemlja koja je zainteresovana za trajno rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji, može da doprinese da se u regionu Zapadnog Balkana jasno podrže snage koje promovišu dijalog, saradnju i zajednički interes kao sredstvo rešavanja problema", zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike