Rumunija se oglasila posle dijaloga u Briselu: Nismo priznali nezavisnost tzv. Kosova, naš stav ostaje isti

01.03.2023

14:56

0

Rumunija je imala konstruktivan pristup kada je reč o sporazumima o regionalnoj saradnji, viznoj liberalizaciji i drugim pitanjima, saopštili su iz MSP Rumunije

Rumunija se oglasila posle dijaloga u Briselu: Nismo priznali nezavisnost tzv. Kosova, naš stav ostaje isti
Predsednik Vučić u Briselu u okviru dijaloga - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Posle razgovora u Briselu o evropskom predlogu o putu ka normalizaciji odnosa, iz Ministarstva spoljnih poslova Rumunije za Gazetu ekspres je rečeno da ova zemlja pozdravlja spremnost na kompromis koji su pokazali Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić, ali su i podsetili da Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova i da je taj stav ostao isti.

"Rumunija u potpunosti podržava dijalog kojim posreduje EU, kao glavni kanal za efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji može doneti trajni mir i stabilnost u regionu", naglašavaju iz rumunskog MSP.

Dodali su i da izražavaju nadu da će tekući pregovori o aneksu prihvaćenog sporazuma brzo doneti rezultate, kako bi primena mogla da počne. 

"Kao što možda znate, Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova i naš stav ostaje isti. Međutim, bez prejudiciranja našeg nacionalnog stava o statusu tzv. Kosova, Rumunija je imala konstruktivan pristup kada je reč o sporazumima o regionalnoj saradnji, viznoj liberalizaciji i drugim pitanjima", saopštili su iz MSP Rumunije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike