Petković: Presuda Todosijeviću pokazuje da se Srbima sudi bez prava i pravde

01.03.2023

13:39

0

Petković je rekao da je i ta presuda Apelacionog suda, u ponovljenom suđenju, doneta u suprotnosti sa Briselskim sporazumom

Petković: Presuda Todosijeviću pokazuje da se Srbima sudi bez prava i pravde
Petar Petković - Copyright Printscreen/Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je najnovija presuda Ivanu Todosijeviću, zbog izgovorene reči, direktni pokazatelj autokratskog, nedemokratskog i antisrpskog lica aktuelne vlasti u Prištini.

Petković je rekao da je i ta presuda Apelacionog suda, u ponovljenom suđenju, doneta u suprotnosti sa Briselskim sporazumom koji predviđa da sastav veća sudija za predmete koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski, navodi e u saopštenju kancelarije za KiM.

Dodaje da je Kancelarija zvanično obavestila Brisel i Miroslava Lajčaka o ovom, kako kaže, nečuvenom potezu Prištine i da zahteva puno poštovanje tačke 10. Briselskog sporazuma koja se odnosi na način suđenja u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina, i da traži da se u slučaju Todosijevića zaštiti sloboda izgovorene reči i mišljenja, koje su "vodeće civilizacijske i evropske tekovine svuda u svetu, ali samo ne na Kosovu i Metohiji".

"Todosijević je osuđen jer je srpski domaćin, srpskog roda, imena i prezimena, koji uprkos torturi kroz koju on i njegova porodica prolaze, ne želi da napusti svoje ognjište. Činjenica da o presudi nisu još zvanično obavešteni ni Todosijević, ni njegov branilac, ali jesu mediji u Prištini, pokazuje da je čitav proces farsa sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde s ciljem njihove stigmatizacije u javnosti", rekao je Petković. 

Petković dalje navodi da će advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviti borbu za pravdu Ivanu Todosijeviću i da će iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i zaštitu zakonitosti. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike