Dačić u Bakuu: Hvala svima koji stoje čvrsto uz Srbiju

02.03.2023

08:49 >> 09:24

0

Skup, posvećen borbi protiv korona virusa, otvorio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev

Dačić u Bakuu: Hvala svima koji stoje čvrsto uz Srbiju
ministar Ivica Dačić - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je danas u Bakuu, gde se održava Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, u formatu Kontakt grupe, brojnim članicama tog pokreta koje stoje uz Srbiju i koje su dosledne principima poštovanja međunarodnog prava, ne priznajući jednostranu proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

“Srbija je u potpunosti posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine”, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je poručio da će Srbija, polazeći od dobro poznatog principa “pacta sunt servanda”, nastaviti da insistira da prethodno postignuti i potpisani dogovori budu implementirani, kako bi proces bio kredibilan i kako bi mogao da se nastavi u dobroj veri.

“Vodimo odgovornu politiku, čineći sve da interesi Srbije, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni”, istakao je Dačić.

On je rekao da Pokret nesvrstanih zemalja uvek može i treba da računa na prijateljstvo i partnerstvo Srbije.

“Čvrsto verujemo u svet u kojem vladaju dijalog i saradnja na bazi ravnopravnosti, želja za kompromisom i težnja ka očuvanju mira”, rekao je Dačić.

Ministar je kazao da ciljevi i načela UN definisani Poveljom predstavljaju oslonac u borbi za mir i bolji svet.

“Jednakost država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, bez sumnje su principi koji su danas, u uslovima krupnih promena na međunarodnom planu, još aktuelniji i potrebniji u cilju postizanja najvrednijeg cilja – mira”, rekao je Dačić.

Ministar je na samitu, koji je posvećen borbi protiv korona virusaa, rekao da je više od dve godine pandemija kovida 19 i dalje aktuelna, kao i da globalne promene i izazovi postaju sve kompleksniji, te je jasnije da je međudržavna i međuregionalna saradnja ključ za davanje odgovora.

Prema njegovim rečima, Srbija je duboko uverena da je ne samo na posledice pandemije, već i na ostala svetska pitanja jedino moguće odgovoriti solidarno i jedinstveno.

“Srbija smatra da Pokret nesvrstanih zemalja može da bude aktivan činilac i da na adekvatan način doprinese predlozima rešenja za postojeće svetske izazove”, rekao je Dačić.
On je podsetio da su u Srbiji dostupne vakcine pet različitih prozivođača, kao i da naša zemlja u teškim trenucima nije zaboravila ni na svoje susede, ali i tradicionalne prijatelje iz Azije i Afrike kojima je nesebično donirala osnovnu medicinsku opremu i vakcine.

Pozdravio je napore Azerbejdžana, kao predsedavajućeg Pokreta, na uspostavljanju posebnog fonda za donacije najranjivijim grupama zemalja u Africi, ali i ostrvskim državama u razvoju.

“Srbija je spremna da doprinese daljem unapređenju međunarodne saradnje”, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.

U Bakuu se danas održava Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, u formatu Kontakt grupe, a Dačić je u ime Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića zahvalio Azerbejdžanu na organizaciji sastanka.

Skup, posvećen borbi protiv korona virusa, otvorio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev koji je pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu stradalima u zemljotresu u Turskoj i Siriji. 
On je izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih.

Alijev je podsetio da je Azerbejdžan uspostavio poseban fond za donacije najranjivijim grupama zemalja u Afirci, ali i ostrvskim državama u razvoju.

„Kao druga najveća međunarodna institucija posle UN, Pokret nesvrstanih zemalja bi trebalo da igra vidljiviju i efikasniju ulogu u međunarodnoj areni i aktivno učestvuje u preoblikovanju novog svetskog poretka“, rekao je Alijev.

On je zahvalio zemljama Pokreta nesvrstanih na čvrstom stavu da podržavaju, kako je rekao, pravednu poziciju Azerbejdžana i ne dozvoljavaju da “jednostrane i pristrasne antiazerbejdžanske izjave prođu u Savetu bezbednosti UN i 2022. I 2022.godine”.

Na Samitu Kontakt grupe je pročitana i poruka generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, koji je ocenio da se u 21.veku povećava značaj Pokreta nesvrstanih zemalja u smislu multilateralizma.

“Pandemija je pogodila sve. U svetu je umrlo 6,5 miliona ljudi, a nejednakost je porasla. Istovremeno, pandemija je imala veliki uticaj na nezaposlenost. Žene i mladi su postali nezaposleni. Pandemija je imala poražavajući efekat”, naveo je Gutereš.

On je istakao da se mora intervenisati u globalnom sistemu upravljanja ukoliko je cilj da mere oporavka od pandemije budu delotvorne.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je u video poruci da se pandemija završava i da sada svaka zemlja treba da učini ono što je neophodno kako bi se pripremila za eventuelne buduće pandemije i oporavila od posledica kovida 19.

On je zahvalio Azerbejdžanu na predsedavanju Pokretom nesvrstanih, ali i ukazao da sve zemlje mogu da uče iz kolektivnih napora zemalja članica.

Predsednik 77. Generalne skupštine UN Čaba Koroši istakao je da je pandemija pokazala značaj solidarnosti, ne samo unutar država, već i šire.

“Kovid nas je podsetio koliko su i dalje važne principi iz Bandunga”, rekao je Koroši i poručio da treba tražiti inovativna rešenja u vezi sa pandemijom koja će svet učiniti bezbednijim.

Koroši je ukazao potrebu za “novom normalnošću” koja se zasniva na nauci, digitalizaciji, inovacijama i novim tehnologijama, dodajući da je tu ključ da se napravi inkluzivnije društvo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike