Skandal poslanika u srpskom parlamentu: Šaip Kamberi usred Beograda proslavljao samoproglašenu nezavisnost Kosova

23.02.2023

08:39

1

Autor: I.K.

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, iz Bujanovca, u parlament je ušao sa liste „Koalicija Albanaca doline"

Skandal poslanika u srpskom parlamentu: Šaip Kamberi usred Beograda proslavljao samoproglašenu nezavisnost Kosova
Šaip Kamberi u Skupštini Srbije - Copyright Šaip Kamberi, na posebnoj sednici u Skupštini Srbije, printscreen

Poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, iz Bujanovca, koji je u parlament ušao sa liste „Koalicija Albanaca doline" objavio je na društvenim mrežama fotografije sa obeležavanja 15. godišnjice nezavisnosti tzv. Kosova u Beogradu.

-Ovo je prvi put od otvaranja Kancelarije za povezivanje da se u Beogradu obeležava Dan nezavisnosti Kosova, napisao je Kamberi uz fotografije sa ovog događaja.

 

 

Malo je reći skandalozno ponašanje poslanika u srpskom parlamentu, koji podriva suverenitet i teritorijalni integritet države u čijoj Skupštini rado sedi.

Poznat je Kamberi po provokacijama i u samom parlamentu. Još pre dve godine, novembra 2020. godine, on je u sali Skupštine izneo zastavu Albanije i stavio je na sto ispred sebe, dok je postavljao pitanja predstavnicima Vlade Srbije.

Ovaj potez izazvao je opšte negodovanje poslanika, a tadašnji predsednik parlamenta Ivica Dačić bio je izričit da nema tolerancije za kršenje poslovnika, te je poslanika upozorio da je poslovnikom u Skupštini Srbije zabranjeno isticanje simbola stranke ili strane države osim u prostorijama koje su dodeljene na korišćenje. Kamberija ovo, naravno, nije mnogo dotaklo, jer njegov cilj nije bio da poštuje poslovnik već da izazove skandal.

RTS printscreen
 

Kamberi je i druge prilike koristio za provokaciju u parlamentu, pa je tako jednom prilikom pitanje postavio na albanskom jeziku, a da nije dostavio prevod. 

Premijerka Ana Brnabić upozorila je svojevremeno poslanika Ujedinjene doline Šaipa Kamberija da je on poslanik Skupštine Srbije i da samim tim mora da poštuje Srbiju, kao i to da je KiM pokrajina u sastavu Srbije. Premijerka je tako reagovala na prethodnu izjavu Kamberija o tome da je predsednik Aleksandar Vučić pokazao “pretenzije Srbije prema Kosovu” time što je objavio kartu Kosova sa srpskom zastavom.

Imao je albanski poslanik u Skupštini Srbije i druge ispade kao što je onaj kada je is skupštinske klupe pozivao na pritiske protiv države u čijem parlamentu sedi. Naime, on je izjavio da samo Sjedinjene Američke Države mogu da primoraju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna Kosovo.

Kamberi je u jednom trenutku zatražio za Albance "Preševske doline" i političko-teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja Kosovu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike