Najveća pomoć, najveća podrška, najveći novac. Za ovo živite: Vučić i Varhelji obratili se posle potpisivanja sporazuma

28.02.2023

12:12

0

Autor: I.K.

Danas je potpisana prva tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra

Najveća pomoć, najveća podrška, najveći novac. Za ovo živite: Vučić i Varhelji obratili se posle potpisivanja sporazuma
predsednik Vučić i EU komesar Varhelji na stanici Beograd centar - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija danas je potpisana prva tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10.

Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Nakon potpisivanja Vučić se zahvalio EU rekavši da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila.

Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać - Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

Tanjug printscreen
Varhelji i Vučić se obraćaju javnosti

 

Nakon što je u vozu održan i tet-a-tet sastanak predsednika Vučića i komesara Varheljija, dvojica zvaničnika obraćaju se javnosti.

-Železnička trasa Beograd-Niš finanasiraće se u iznosu od 4 milijarde evra, od toga EU daje 600 miliona bespovratne pomoći. Izabrali smo ovaj projekat jer mislimo da može da promeni realnost na terenu za građane Srbije i time građana celog regiona, jer ovaj voz treba da donese nova radna mesta, ulaganja u oblastima najpotrebnijim na jugu Srbije i da donese novu Srbiju, jer ovo je brzi voz, da pruži mogućnost građanima da do prestonice dođu 200 na sat, da smanjimo vreme putovanja i da doprininesemo malim proizvođačima, da se što pre isporuče njihovi proizvodi, rekao je Varhelji na početku obraćanja. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se Varheljiju i EU na početku.

-Želim da se zahvalim na nečemu što je ogromno. Obično govorimo o nekim donacijama koje su podrazumevajuće i valjda EU ima neku obavezu da nam daje. Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata ikada. EU nam sada daje 610 miliona evra na poklon, a otkad ulažemo u infrastrukturu uloženo je 420 miliona evra. Najveća pomoć, najveća podrška, najveći novac. Za ovo živite, rekao je Vučić na početku.

On je istakao da se ovime menja Srbija i to uz pomoć EU.

-Znate li šta znači brza pruga Niš-Beograd, Niš-Budimpešta će biti za manje od četiri i po sata, pa bolje nego avionom, brže nego avionom, a da ne pričam koliko će to dovesti nove kompanije, tehnološki napredne, istakao je Vučić.

-Za nas je ovo veliki dan, poručio je predsednik Srbije i istakao koliki je prijatelj Srbije Oliver Varhelji.

Zahvalio se i Emanuelu Žiofreu, ali i poreskim obveznicima svih EU zemalja jer su dali ovoliki novac Srbiji.

-Ovo će za nas da bude "najgolemo čudo tehnike", dodao je Vučić u šaljivom tonu ističući da se Srbija menja na bolje i da će posle ovog projekta biti drugačija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike