Stano: Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija odnosa Beograda i Prištine

28.02.2023

13:12

0

Autor: I.K.

Predsednik Vučić, kako je najavio, večeras će detaljnije govoriti o svemu što se juče dešavalo u Briselu

Stano: Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija odnosa Beograda i Prištine
Peter Stano - Copyright Tanjug printscreen

Portparol za spoljnu politiku Evropske unije Peter Stano je danas izjavio da cilj evropskog dogovora o kojem su juče razgovarali predsednik Aleksandar Vučić i premijer prištinskih privremenih institucija Aljbin Kurti nije priznavanje nego normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. 

Na pitanje slovenačkog novinara da li ovaj dogovor vodi međusobnom priznavanju Srbije i Kosova, Stano kaže da je odgovor „ne“.

-Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija odnosa, a sadržina normalizacije treba da bude definisana između dve strane i to oni treba da urade. EU olakšava dijalog. Mi im ne diktiramo šta da urade, mi pomažemo u duhu evropske zrelosti i kompromisa, ali cilj i mandat Unije je da im pomogne da stignu do finalnog sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg dogovora o normalizaciji odnosa, naglasio je Stano.

Podsetimo, predsednik Vučić juče je učestvovao u nastavku dijaloga sa Aljbinom Kurtijem uz posredstvo Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka kao predstavnika EU, a okosnica susreta je bila evropski predlog za normalizaciju odnosa. Predsednik Vučić, kako je najavio, večeras će detaljnije govoriti o svemu što se juče dešavalo u Briselu. 

Peter Stano je ocenio da je u toku dijaloga na visokom nivou bio napravljen napredak i da su obe strane odobrile evropski predlog. Na pitanje novinara da li su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti juče odobrili evropski predlog, Stano kaže da je sastanak bio posvećen evropskom predlogu. 

-Juče je bio napravljen napredak. Ono što je bilo dogovoreno je da nisu više potrebne nove diskusije o tome, o sadržini i tekstu predloga i mi ćemo da radimo s njima sada na primeni. Oni treba da rade, rad počiva na njihovim plećima i oni su odobrili da ne treba ponovo da se diskutuje o predlogu. Sada možemo da pređemo na sledeći korak, a to je primena koja je veoma važna, naglasio je on.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
sastanak u Briselu

 

Stano je, na konferenciji za štampu, takođe kazao da je visoki predstavnik EU Žozep Borelj bio "veoma jasan u svojoj izjavi sinoć, izjava koja je bila prihvaćena od obe strane".

-U izjavi visokog predstavnika kaže se šta je prihvaćeno od obe strane. Ono što je bilo prihvaćeno je da neće biti novih diskusija o evropskom predlogu, koji je sada sporazum za put ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. To je bilo dogovoreno i nove diskusije nisu potrebne, ističe Stano.

Novi sastanak u martu

Prema njegovim rečima, strane su takođe izrazile spremnost da počnu sa primenom ovog dogovora.

-Na tome sada radimo. U tom duhu će visoki predstavnik sazvati novi sastanak u martu, kaže Stano. 

On je dodao da je EU podsetila obe strane da od njih "očekuje da svi dogovori budu primenjeni i da se uzdržavaju od bilo kojih nekoordinisanih koraka koji bi izbacili proces iz njegove dinamike i oni su se saglasili". 

Stano je ponovio da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ponovo putovati u Srbiju i Kosovo. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike