Blinken i Makron poslali jasnu poruku Prištini? Sastali se sa predsednikom Srbije Vučićem, izbegli susret sa Kurtijem i Osmanijevom

19.02.2023

11:17

0

Autor: I.K.

Diplomatija je veština slanja poruka koje nisu nužno u rečima, već i u delima, odnosno sastancima koji se organizuju ili ne organizuju

Blinken i Makron poslali jasnu poruku Prištini? Sastali se sa predsednikom Srbije Vučićem, izbegli susret sa Kurtijem i Osmanijevom
Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Državni sekretar SAD Entoni Blinken sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na marginama Minhenske bezbednosne konferencije. Baš na dan samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova izostao je, međutim, susret Blinkena sa predstavnicima Prištine u Minhenu, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani.

Ova činjenica koja nije promakla ni albanskim medijima, tumači se upravo kao jasna poruka SAD Kuritju. Pošto Kurti uporno ponavlja da neće formirati Zajednicu srpskih opština, iako su i Evropa i SAD potvrdile da ta obaveza mora biti ispunjena, stavlja mu se jasno do znanja ono što je Gabrijel Eskobar već javno izgovorio, da će "ZSO biti formirana sa ili bez Kurtija".

Diplomata u penziji Zoran Milivojević za Kosovo onlajn kaže da je Amerika preuzela aktivnu ulogu u dijalogu, te uložila svoj uticaj i politički kredibilitet i sigurno neće dozvoliti Kurtiju da je ucenjuje pa zato i ne čudi što se državni sekretar Entoni Blinken nije sastao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem u Minhenu. 

"Sastanak u Minhenu, nepominjanje međusobnog priznanja i poruke koje su usledile nakon sastanka sa Vučićem, kao i podrška evropskom putu Srbije pokazuju konstruktivan stav SAD. Naravno to ne znači promenu stava od strane Vašingtona, ali znači uvažavanje činjence da je Srbija ključna u regionu i za razliku od nekih evropskih zemalja, pre svega Velike Britanije i Nemačke, SAD se ponašaju pragmatično", kaže Milivojević. 

Instagram/buducnostsrbijeav
Makron i Šolc na sastanku sa Vučićem u Minhenu

 

Makron na sastanku sa Vučićem, sa Kurtijem šef diplomatije

Predsednik Francuske Emanuel Makron održao je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i nemačkim kancelarkom Olafom Šolcom, takođe u Minhenu, ali na trojnom sastanku sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, predstavnik Francuske bila je francuski diplomata Ketrin Kolona.

Profimedia
Ketrin Kolona umesto Makrona na sastanku sa Kurtijem i Šolcom

 

Predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković za Kosovo onlajn kaže ovo nije prvi put da "Blinken nije želeo da se sastane sa Kurtijem, a da je javna tajna da Makron nije naklonjen agresivnom stavu kosovskih Albanaca po pitanju regionalne stabilnosti".

"Ovo predstavlja kontinuitet američke politike. Kada je Kurti prošle godine u maju bio u SAD, Blinken isto nije hteo da ga primi, i bilo mu je ponuđeno da se sastane sa Eskobarom, što je odbio. To je poruka zvanične američke administracije i kakvu poziciju imaju prema Aljbinu Kurtiju, tako da nas očekuje vrlo vruće proleće i leto po pitanju unutrašnje politike u Prištini. Kada je Makron u pitanju, mislim da sama činjenica da je preskočio sastanak sa Kurtijem dovoljno govori", kaže Marinković.

Pravnik Milan Antonijević za Kosovo onlajn ističe da "diplomatija jeste veština slanja poruka koje nisu nužno u rečima, već i u delima, odnosno sastancima koji se organizuju ili ne organizuju".

"SAD insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština i to je poruka koju su u više navrata preneli kosovskim zvaničnicima, pa i na sastanku prošle godine, u septembru kada se sekretar Blinken sastao u Vašingtonu sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. Dobro je za Srbiju da se sastanak na ovako visokom nivou na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji desio i da je poruka Blinkena, nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, bila otvorena podrška dijalogu Beograda i Prištine i konstruktivnom stavu Srbije u tim teškim pregovorima. Ne treba zanemariti ni podršku koju je Blinken na sastanku dao putu Srbije ka Evropskoj uniji i stavu Srbije prema ratu u Ukrajini. To govori o odnosima Srbije i SAD koji su u usponu".

Podsetimo, predsednik Srbije Alekandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti trebalo bi da se u ponedeljak, 27. februara sastanu u Briselu, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, saopštio šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Borelj će, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će imati zajednički sastanak, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike