Predsednik se obratio iz Minhena: "Nisam optimista, poznajući Kurtija i Prištinu..."

18.02.2023

11:03

0

Autor: 24sedam

Vučić je istakao da je tokom sastanaka razgovarao o saradnji

Predsednik se obratio iz Minhena: "Nisam optimista, poznajući Kurtija i Prištinu..."
Copyright Printscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima iz Minhena, gde se održava Minhenska konferenciji o bezbednosti.

Predsednik Srbije je istakao da je tokom sastanaka razgovarao o saradnji.

Printscreen/Pink
 

- Sledeće nedelje je veliki dan za nas i Nemačku, postavljamo važan kamen temeljac za jednu fabriku - rekao je Vučić.

Kako je dodao, Nemačka i Srbija su učvrstile prijateljstvo.

Dotakao se i sastanka sa Boreljom, ističući da taj sastanak nije bio nimalo lak. Vučić dodaje da su govorili o potencijalnim razgovorima sa Kurtijem.

- Ja sam rekao da sam spreman, ali da se zna o čemu ćemo govoriti. Srbija je spremna da radi sve na čemu treba, ali znate kakav je redosled poteza - naveo je Vučić.

- Nisam optimista, poznajući Kurtija i Prištinu - kaže predsednik Srbije.

- Minhenska konferencija je postala takva da se najviše govori o politici, a Ukrajina je goruća tema. Postoji jedna ugao za nas koji pokazuje da mir neće skoro. I to nam donosi nove političke reperkusije - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio na 6 važnih izbora koji će se u svetu održati naredne godine.

- Putin, Zelenski, Tajvan... Imate evropske izbore - nabrajao je Vučić.

- Naše je da čuvamo mir, da se borimo za još investicija, za stabilnost, pa da vidimo koliko možemo da izdržimo sve što od nas traže.

Predsednik je rekao da je važno što smo došli, jer smo mogli da iskažemo naš stav.

– U papirima sma video da će biti i Osmani. Čitao sam učesnike, trebala su mi dva sata. Ludnica kakva je gužva ovde bila. Svi su došli, sa svih strana sveta. Van Gi isto iz Kine. Sve drugo, samo zapad, i mnogo ljudi. kada imate Vjosu i Kurtija, nije loše da bude neko od nas da nešto kaže – rekao je Vučić.

Printscreen/Pink
 

Važno je da smo bili ovde, jer su razgovori bili dobri, rekao je predsednik.

– Mislim da smo imali dobre sastanke, dugo sam se spremao, posebno za sastanak sa Šolcom i Makronom. Sa Blinkenom je bio najvažniji sastanak.

"Važno je kakvo rukovodstvo imate"

Govoreći o izjavi Bojana Pajtića, da je predsednik sam organizovao skup ispred Predsedništva, Vučić kaže da postoji priznanje čoveka, i da dalje nema šta da se govori.

– On je racionalan, ali ne voli da govori istinu. Postoje ljudi koji veruju u te teorije zavere, i vi se uvek pitate kako da na njih reagujete. Jer vi na dnevnom nivou morate da donosite racionalne poruke. Da vam navedem Libiju i Emirate, Libija ima pet puta više nafte od Emirata… To vam je razlika između nekadašnjeg rukovodstva. Važno je kakvo rukovodstvo imate – kaže Vučić i dodaje:

– Narodu je lakše da poveruje u te teorije zavere.

Predsednik je u toku jučerašnjeg dana imao više bilateralnih sastanaka, a danas, tokom drugog dana Minhenske konferencije o bezbednosti, sastao se sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, kao i sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike