Rakić uputio protestno pismo ambasadorima Kvinte, EU, Unmiku, OEBS-u i Kforu, zbog nelegalne eksproprijacije zemljišta

02.02.2023

20:39

0

Autor: 24sedam

Petnaesti dan od odluke prištinske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić, u selu Dren juče se krenulo sa radovima

Rakić uputio protestno pismo ambasadorima Kvinte, EU, Unmiku, OEBS-u i Kforu, zbog nelegalne eksproprijacije zemljišta
nelegalne radove obezbeđuje policij - Copyright Tanjug

Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je, u ime srpskog naroda i vlasnika zemlje, koja se otima nelegalnom eksproprijacijom Vlade Aljbina Kurtija, protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu Kfora, saopšteno je iz Srpske liste.

U pismu je jasno ukazano na kršenje svih pravnih propisa kojima je regulisano pitanje eksproprijacije, te da je ovaj postupak neprihvatljiv za vlasnike nepokretnosti, i srpski narod koji živi na severu Kosova i Metohije.

-Ovi jednostrani potezi razumeju se kao institucionalno nasilje i otimačina srpske zemlje od srpskih domaćina. Ujedno su u pismu svi pozvani da hitno zaustave ove nelegalne postupke i spreče dalje ugrožavanje mira, pravne i fizičke sigurnosti našeg naroda od strane režima Aljbina Kurtija, navodi se u saopštenju.

Inače i Evropska unija sa zabrinutošću prati građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je u januaru kosovska vlada ekproprisala.

"EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine", poručili su danas za Kossev iz Kancelarije EU na Kosovu.

Petnaesti dan od odluke prištinske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić, u selu Dren juče se krenulo sa radovima, kada se kopao put do brda koje je obuhvaćeno istom Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, upozorio je da je Aljbin Kurti uz tešku mehanizaciju i specijalnu policiju započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike