Vlada dostavila Skupštini izveštaj o Kosovu: O ovom dokumentu će se raspravljati na posebnoj sednici u parlamentu u četvrtak (FOTO)

31.01.2023

18:52

0

Ovaj dokument je materijal za raspravu na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji, koja je zakazana za četvrtak, 2. februar

Vlada dostavila Skupštini izveštaj o Kosovu: O ovom dokumentu će se raspravljati na posebnoj sednici u parlamentu u četvrtak (FOTO)
ilustracija - Copyright RTS 2, parlament.gov.rs

Vlada Srbije dostavila je poslanicima Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023.

Ovaj dokument je materijal za raspravu na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji, koja je zakazana za četvrtak, 2. februar. Na poziv predsednika Skupštine, u radu sednice učestvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naime, tokom razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa posrednicima Francuske, Nemačke, EU, SAD i Italije, uspostavljeno je da francusko-nemački plan postane novi pregovarački okvir za dijalog Beograda i Prištine. Predsednik je o tim razgovorima obavestio prvo članove Vlade, zatim se obratio javnosti, a dogovoreno je da će detaljnije govoriti pred poslanicima.

Vučić je poručio da ništa još nije potpisano, ali da će predočiti kakvi su sve izazovi stavljeni pred Srbiju.

parlament.gov.rs
Vlada Srbije uputila je izveštaj Skupštini

 

Kako se može videti na sajtu Skupštine Srbije, dokument ima 39 strana i sadrži presek stanja po temama koje su do sada razmatrane u dijalogu Begrada i Prištine, kao i do sada postignuti rezultati u pregovaračkom procesu. 

U dokumentu se ističe da je isključivi krivac za eskalaciju situacije na KiM i krize u dijalogu - Priština koja od dolaska Aljbina Kurtija na vlast kontinuirano diskriminiše Srbe odbijajući da sprovede do sada postignute sporazume, te ocenjuje da se nasilje Prištine nad Srbima može okarakterisati kao sveobuhvatni sistemski progon na etničkoj osnovi.

U izveštaju su detaljno pobrojani i svi rezultati koji su postignuti uprkos pokušajima Prištine da dođe do krajnje eskalacije krize. Tako je 23. novembra 2022. godine postignut kompromis po pitanju registarskih tablica, Kfor je potpisao izjavu da prištinske bezbednosne snage neće ulaziti na sever KiM bez odobrenja komandanta Kfor i četiri srpska gradonačelnika sa severa KiM. Takođe dobijene su garancije EU i SAD u pisanoj izjavi da Priština neće hapsiti i procesuirati bilo kojeg Srbina koji je učestvovao u mirnim protestima na barikadama.

Kako je navedeno, ovim dokumentima, kojima je okončana decembarska kriza na KiM, srpska strana je objektivno ojačala svoju poziciju po spornim pitanjima. Beograd je okarakterisan i od EU posrednika kao konstruktivna strana u svim kriznim situacijama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike