Milanović na udaru domaće i svetske javnosti zbog priznanja da je Kosovo oteto od Srbije

31.01.2023

11:04

0

Izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je Kosovo oteto od Srbije izazvala je bum u javnosti u Hrvatskoj i regionu

Milanović na udaru domaće i svetske javnosti zbog priznanja da je Kosovo oteto od Srbije
Zoran Milanović - Copyright AP photo/Darko Bandic

Kosovo je oteto od Srbije, poručio je juče u Petrinji hrvatski predsednik Zoran Milanović i naveo: "To smo uradili mi i međunarodna zajednica".

Ova izjava Zorana Milanovića izazvala je buru reakcija kako u Hrvatskoj tako i u zemljama regiona, ali i svetu.

Milanović: Uzeli smo Kosovo od Srbije

"Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego celog koncepta"; rekao je Milanović.

On je precizirao da je u pitanju u koncept u kojem neko misli da ima pravo.

TANJUG/ FOTO HINA
predsednik Hrvatske Milanović u Petrinji na svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO aktivnosti u Litvaniji

 

"Tako i Krim – Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći nemački generali”, rekao je Milanović.

Milanović je novinarima u Zagrebu rekao i da je "protiv slanja bilo kakvog smrtonosnog oružja" u Kijev, tvrdeći da snabdevanje Ukrajine oružjem samo "produžuje rat" i da Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, "nikada više neće biti deo Ukrajine"”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, upitan na konferenciji za novinare sa češkim predsednikom Milošem Zemanom da prokomentariše ovu Milanovićevu izjavu rekao je da bi voleo pažljivo da je čuje u celini te nije dao komentar.

Dačić: Na Kosovu i Metohiji srušen je međunarodni poredak

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je "istina to što je rekao predsednik Hrvatske Zoran Milanović, da je Kosovo i Metohija oteto od Srbije na silu i nezakonito. 

"Na slučaju Srbije najgrublje je pogaženo međunarodno pravo u koje se svi zaklinju. Na Kosovu i Metohiji srušen je međunarodni poredak u kome je suverenost država nedodirljiva, a granice nepromenljive", rekao je Dačić.

Tanjug/Rade Prelić
ministar Ivica Dačić

 

On je dodao da ne ulazi u to da li Milanović ima unutrašnje političke razloge da ovako govori o Srbiji i o Kosovu i Metohiji, ali da je to stav šefa države članice Evropske unije i NATO, koji on pozdravlja.

"Pozdravljam ga kao principijelni stav u pravcu poštovanja međunarodnog prava, koje garantuje nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države", rekao je Dačić.

Očekivano, ova Milanovićeva izjava naišla je na oštre reakcije u Hrvatskoj, ali i Evropi.

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) obrušila se na Milanovića, rekavši da "Milanoviću nije problem da se sramoti i da se svađa sa saveznicima Hrvatske, kada treba da brani ruskog predsednika Vladimira Putina". 

Plenković: Do sada još nismo doživeli ovakav narativ o Kosovu

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je "da predsednik Hrvatske Zoran Milanović ide iz blata u glib", nakon što je izjavio da je Kosovo oteto Srbiji i da Krim više nikada neće biti ukrajinski.

TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK
hrvatski premijer Andrej Plenković

 

"Iz blata u glib, u živi pesak... Iz lošeg u gore. Ne znam dokle to može da ide. Rezime tog narativa je: Sedimo što pre za (pregovarački) sto, dajmo Rusima da otkinu ne znam koliko hiljada kvadratnih kilometara Ukrajine i zaboravimo na širenje NATO ili politiku otvorenih vrata. Neka se Ukrajinci pokunje i čekaju koliko će ih ovi još pobiti ili koliko će im teritorije uzeti", izjavio je hrvatski premijer novinarima.

Plenković je izjavio da nijedna zemlja nije anektirala Kosovo i da ne zna da pojam ekstrakcije postoji u međunarodnom pravu.

"Do sada još nismo doživeli ovakav narativ o Kosovu. Ne znam čime je izazvan. Vidim da je (Milanović) sada zvezda ne samo u ruskim, nego i u srpskim medijima", rekao je Plenković.

MSP Ukrajine: Izjava Milanovića o Krimu neprihvatljiva

Za Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine neprihvatljiva je izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, da "Krim nikada više neće biti Ukrajina". Milanovića optužuju da je ovom izjavom zapravo doveo u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine.

Gardijan: Milanović je uskladio svoju politiku s Orbanom i Dodikom

Milanović se našao na udaru i uticajnih medija, te je zbog Milanovićeve kritike zapadnih zemalja jer snabdevaju Ukrajinu teškim tenkovima i drugim naoružanjem, Gardijan ocenio da je on zauzeo stav protiv EU otkako je izabran 2019. godine kao levičarski liberalni kandidat, kao i da je svoju politiku uskladio sa politikom mađarskog premijera Viktora Orbana i lidera bosanskih Srba Milorada Dodika. 

Britanski list podseća da je Milanović, iako je predsednička funkcija u Hrvatskoj uglavnom ceremonijalna, formalno vrhovni komandant oružanih snaga. Poslednjih meseci, navodi se, on se otvoreno protivio pristupanju Finske i Švedske NATO-u, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj kao deo pomoći EU toj ratom zahvaćenoj zemlji, navodi britanski list.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike