Završen sastanak Vučića i diplomatske petorke: "Danas je bio možda i najteži razgovor koji smo dosad vodili" (FOTO/VIDEO)

20.01.2023

15:01

0

Autor: 24sedam

Oni su u Beograd došli iz Prištine gde su ranije danas razgovarali sa Aljbinom Kurtijem

Završen sastanak Vučića i diplomatske petorke: "Danas je bio možda i najteži razgovor koji smo dosad vodili" (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom.

Oni su u Beograd došli iz Prištine gde su ranije danas razgovarali sa  Aljbinom Kurtijem.

Inače, Frančesko Talo, politički savetnik italijanske premijerke Đorđe Meloni priključio se velikoj četvroci.

Razloge za ulazak Italije među zemlje koje će definisati i kontrolisati dalje korake u dijalogu Beograda i Prištine treba tražiti u činjenicama na terenu - geografski je blizu ove nestabilne teritorije, a i je jedna od prvih država koja je došla sa KFOR-om na Kosovo i Metohiju, ima najveći broj vojnika i komandanata u okviru te misije i igra važnu ulogu u obezbeđivanju manastira Visoki Dečani, ocenjuju poznavaoci prilika.

Obraćanje medijima:

Predsednik Vučić: 

- Ne mogu danas mnogo da govorim, biću kratak. Danas je bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji smo imali. Otvorena i ozbiljna diskusija, ono oko čega jesmo saglasni to da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kad imate tako nešto pitanje je trenutka kada će ga neko odmrznuti i kada će neodgovorni pojedinci da uruše i mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana.

Istakao je da je zahtevao od "četvorke" pomoć u realizaciji i rešavanju turbulencija na KiM.

- Takođe, želim da vam kažem da sam kao predsednik Republike Srbije, danas, nedvosmisleno, bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo usaglasili sa predloženim planom. Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke (plus Miroslav Lajčak), da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija na KiM i smatramo da je kranje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć povratak u institucije i kakva-takva normalizacija.

Srbija je spremna da radi na implementaciji predloženog sporazuma.

- Rekao sam da ću u narednim danima i nedeljama da obavim konsultacije sa članovima Vlade, parlamenta... Spremni smo da prihvatimo i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam rekao jasnu stvar i pokazao svu brigu po jednoj važnoj stvari. Ne mogu da govorim o tome jer predlog nije javan.

Nastavak podrške Srbiji na evropskom putu.

- Što se tiče poslednjeg pitanja, ticalo se vladavine prava, ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi, ali pretpostavljam da su pozdravili promene na evropskom putu Srbije. Nadam se da ćemo čuti njihove glasove. Očekujemo da ćemo imati dalju podršku na evropskom putu. 

"Dao sam sve od sebe, pred nama je mnogo teških odluka"

- Pred nama nisu laki dani, mnogo teških odluka, ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora, i jedino što mogu da kažem da sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, što ću barem još neko vreme nastaviti da činim. Hvala vam.

Miroslav Lajčak:

- Imali smo teške, intenzivne, ali otvorene razgovore. Predsednik Vučić je pokazao odgovoran pristup i želju da se dalje razgovara o normalizaciji odnosa. Za nas je ZSO jedna od glavnih tema i želja, a ovi razgovori su pokazali da su najbolja opcija ka dobrom rezultatu.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike