Najmlađi ima 11 godina, maltretiraju i bake i deke: Petoro povređenih Srba u čak 10 etnički motivisanih napada na Kosovu u januaru

23.01.2023

13:01

0

Svi ovi napadi dešavaju se uprkos prisustvu i jasnoj misiji Kfora i Euleksa na KiM, te garancijama SAD i EU

Najmlađi ima 11 godina, maltretiraju i bake i deke: Petoro povređenih Srba u čak 10 etnički motivisanih napada na Kosovu u januaru
Etnički motivisani napadi na Srbe od početka godine - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Kosovoonline/Kancelarija za Kim

Današnji oružani napad pripadnika specijalne kosovske policije ROSU na dvojicu Srba kod Bistričkog mosta, u kojem je ranjen Miljan D. dok je njegov suvozač Dušan S. srećom prošao bez povreda, iako je vozilo izrešetano, deseti je etnički motivisan napad na Srbe na KiM od početka ove godine.

U svim tim napadima, ranjeno je pet osoba, od kojih najmlađi ima 11 godina! Maltretiranja, nažalost, nisu pošteđeni na najstariji. 

Naime, na Badnji dan, 6. januara muškarac albanske nacionalnosti pucao je na dvojicu srpskih mladića Stefana (11) i Miloša (21) Stojanovića u Gotovuši dok su nosili badnjak. Obojica su povređeni mecima iz vatrenog oružja, a maleni Stefan iz bolnice je pušten tek nakon nedelju dana. 

Printscreen/YouTube/Kosovoonline
ranjeni Stefan (11) i Miloš (21)

 

Na Božić, 7. januara, Stefana T. (18) iz Klokota pretukla je grupa Albanaca dok se vraćao iz crkve sa liturgije. Drugog dana Božića pocepane su i zapalјene umrlice koje su bile zaleplјene na obdaništu „Đurđevak“ u Čaglavici. 

Posle samo nekoliko dana, 12. januara dvojica srpskih mladića Dejan M. (27) i Aleksandar S. (31) privedena su u Klokotu, nakon prijave da se tokom proslave Badnje večeri u porti crkve čulo nekoliko hitaca ispalјenih u vazduh.

Usred sve intenzivnijih diplomatskih napora međunarodne zajednice da se dijalog vrati za pregovarački sto, te da se dođe do rešenja koje će obezbediti mir, kosovska policija 18. januara počinje, uprkos sporazumu Beograda i Prištine koji je postignut u Briselu, 23. novembra prošle godine i garancijama EU i SAD, da maltretira vozače sa KM tablicama i da ih vraća sa prelaza Jarinje i Brnjak. 

Kosovo onlajn printscreen
na Jarinju zadržano vozilo Hitne pomoći sa pacijentom unutra

 

Bahatost kosovske policije ide dotle da zadržavaju čak i sanitetska vozila sa pacijentom kojeg je hitna pomoć prevozila nakon intervencije iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu.

Sve im to nije bilo dosta, nego su tog istog dana, 18. januara, vlasti u Prištini zabranile predsedniku Komisije za nestala lica Velјku Odaloviću da na KiM obiđe grobove svojih roditelјa.

Kako ovakvo ponašanje vlasti budi međuetničku mržnju, tako je bez ikakvog razloga, osim što je Srbin, juče u Suvom Dolu pretučen Lazar M (15). Njega su napala četvorica Albanaca. 

Kosovo onlajn
napadnuti Lazar (15)

 

Kako bi što više pojačali pritisak na Srbe, kosovska policija je na prelazu Jarinje juče zabranila ulaz baki i deki iz Leposavića koji su se sa unucima vraćali kući, uz obrazloženje da im KM tablice ne važe.

Svi ovi napadi dešavaju se uprkos prisustvu i jasnoj misiji Kfora i Euleksa na KiM, te garancijama SAD i EU. 

Bonus video:

  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike