Nedelja usred srede: Brutalni napadi na bezbednost Danila Vučića, premijerka u poseti UAE, Republika Srpska proslavila svoj dan

11.01.2023

18:53

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Brutalni napadi na bezbednost Danila Vučića, premijerka u poseti UAE, Republika Srpska proslavila svoj dan
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović/Peđa Vučković/Instagram/buducnostsrbijeav

Danilo Vučić, sin predsednika Srbije, suočio se proteklih dana sa bezobzirnim napadima, prvo zbog posete Hilandaru, a potom i zbog odlaska u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske.

Vrhunac je javno objavljivanje njegovih ličnih, ali i bezbednosnih podataka, kao što su trasa kretanja ka RS i nazad, lični podaci njegovih pratilaca sa njihovim brojevima telefona, registracijama pištolja koje nose i registarskim tablicama automobila, čime je direktno ugrožena bezbednost predsednikovog sina.

 

 

- Takve stvari se nigde ne rade. Pa, bivši predsednik Boris Tadić je slao na desetine takvih papira za članove svoje porodice. To je poštovanje prema njihovim službama i poverenje u njih. To je najnormalniji tipski papir. Koja služba u svetu objavljuje podatke telefona, pištolja... Šta ste hteli time? Je l' ste hteli da ga ubijete? - pitao je Vučić, i ocenio da je smisao toga da on razmišlja u svakom trenutku o tome, te da se nadaju da će time njega da slome.

Premijerka Srbije Ana Brnabić takođe je osudila napade na porodicu Vučić, te naglasila da se ti napadi ne dešavaju slučajno baš sada.

 

 

- Ti brutalni napadi na Aleksandra Vučića preko njegove porodice i Danila dešavaju se zato što su deo kamanje pritisaka na predsednika Vučića pred sve predstojeće značajne posete i teške razgovore, i u tome ne učestvuju samo mediji u Srbji, nego i u regionu, a pre svega u Hrvatskoj - izjavila je Brnabićeva.

Premijerka Brnabić je boravila u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te izjavila da je prezadovoljna rezultatima saradnje dveju država

Podsetila je da su saradnja sa UAE i podrška Emirata Srbiji došle još u vreme kada je predsednik Vučić bio predsednik Vlade Srbije sa prvim jeftinim kreditom koji je dobijen od UAE i koji je tadašnja vlada iskoristila da otplati skupe kredite koje su, kako je rekla, uzimale prethodne vlasti, istakavši da se paralelno sa tim krenulo u teške mere fiskalne konsolidacije. Ona je podsetila da je sa UAE prošle godine potpisano više od 10 različitih sporazuma o saradnji. 

Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEDJA VUČKOVIĆ
Premijerka Srbije sa direktorom Interpola

 

Brnabićeva je istakla i susret sa predsednikom Interpola general-majorom Ahmedom Naserom al Raisijem koji je rekao da će se za njegovog mandata truditi da ne politizuje tu organizaciju, što znači da se na dnevnom redu neće naći članstvo takozvanog Kosova u Interpolu.

Republika Srpska proslavila je 31-godišnjicu postojanja, svoj dan državnosti, uprkos brojnim pritiscima.

Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic
Tokom proslave Dana Republike Srpske razvijena je zastava duga 500 metara

Na svečanom defileu učestvovalo je 2.500 pripadnika MUP-a i 37 ešalona, a razvijena je i zastava Republike Srpske dugačka 500 metara.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Povodom praznika i slave Svetog Stefana, služena je sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Svečani defile održan je u Istočnom Novom Sarajevu, a na Trgu Republike Srbije, takođe u Istočnom Novom Sarajevu, uveče je upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike